Ambasadorul Rusiei la Bucureşti: Transnistria nu este o parte a Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oleg Malginov şi Victor Ponta
Oleg Malginov şi Victor Ponta

Ambasadorul Rusiei, Oleg Malginov susţine într-un interviu pentru Ziua Veche că Republica Moldova este un stat cu frontiere recunoscute, iar găsirea unei soluţii a diferendului transnistrean este o problemă a oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

"Noi ştim că este o problemă, cu Transnistria şi Republica Moldova. Federaţia Rusă este garantul şi facilitatorul procesului de a încerca să se găsească o soluţie politică. În ultimii 20 de ani au fost câteva propuneri, planuri despre cum să se rezolve această problemă. Din nefericire, acestea încă nu au fost implementate. De ce? Depinde de specialişti să decidă. Opinia mea? Fiecare chestiune trebuie reanalizată de oamenii pe care-i privesc negocierile. Este foarte rău că unele chestiuni artificiale sunt abordate într-o altă capitală. În acest context, preşedintele Rusiei a spus că, desigur, oamenii din Transnistria trebuie să participe la luarea deciziei. Şi cei din Republica Moldova trebuie să participe la luarea deciziei. Depinde de ei. Avem deja un mecanism de negociere care merge. Să-i lăsăm să discute. Noi facilităm asta. Dar, Germania nu este o parte a acestui mecanism. Ca alte ţări - Ucraina, Federaţia Rusă, OSCE şi Uniunea Europeană şi Statele Unite - ca observatori" susţine Oleg S. Malginov, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar, al Federaţiei Ruse, în România.

Potrivit diplomatului poziţia Rusiei, "confirmată de numeroase documente şi declaraţii politice, este că, după decembrie 1991, când s-a desfiinţat Uniunea Sovietică, o serie de state, care au făcut parte din URSS au devenit independente. Şi noi recunoaştem integritatea teritorială a acestor state. Înţelegem că multe republici devenite independente au multe probleme. Acum, Federaţia Rusă nu poartă întreaga responsabilitate pentru a găsi soluţii".

Malginov spune că nu este de acord cu teza precum că Transnistria este parte a Rusiei. "Noi am declarat că suntem în favoarea găsirii unei soluţii, care să fie acceptată de ambele părţi implicate în acest conflict, în această situaţie de criză. Noi am declarat că Republica Moldova este un stat cu frontiere recunoscute. Cum vor găsi soluţii? Este o problemă a oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului, cele ale Republicii Moldova", a mai declarat ambasadorul rus de la Bucureşti.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite