Alegerea viceprimarilor, după votarea bugetului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul Dorin Chirtoacă (dreapta), secondat de cei doi adjuncţi Nistor Grozavu şi Vlad Coteţ
Primarul Dorin Chirtoacă (dreapta), secondat de cei doi adjuncţi Nistor Grozavu şi Vlad Coteţ

Nici la aproape un an de la locale, edilul-şef nu şi-a numit adjuncţii, chiar dacă acum lucrează cu doi în loc de patru. Şefii de fracţiuni susţin că prioritar este bugetul.

De la începutul anului, primarul general al Capitalei este ajutat doar de doi viceprimari. Asta după ce Mihai Furtună şi Igor Lupulciuc, cărora le expiraseră mandatele vara trecută, au demisionat. Pe culoarele Primăriei se vorbeşte că partidele care formează Alianţa pentru Integrare Europeană din Consiliul Municipal Chişinău au ajuns, în sfârşit, la o înţelegere în ceea ce priveşte distribuirea celor patru fotolii de viceprimari.

Partidul Liberal, care deţine cel mai mare număr de consilieri, pretinde să aibă doi viceprimari, Partidul Liberal Democrat - unul şi Partidul Democrat împreună cu grupul socialiştilor - al patrulea fotoliu. Responsabilităţile vor fi împărţite în felul următor: candidaţii PL urmează să patroneze arhitectura, urbanismul şi fondul locativ-comunal, PLDM - finanţele, iar democraţii vor să fie responsabili de domeniul social.

MAI ÎNTÂI APROBAREA BUGETULUI
Ghenadie Dumanschi, preşedintele fracţiunii PLDM, a spus că alegerea viceprimarilor va fi discutată după ce va fi votat în a doua lectură bugetul municipal. „Nu s-a mai întâmplat până acum ca în luna mai şi să nu avem încă aprobat bugetul. Imediat după aceasta vom discuta despre viceprimari. Poate chiar la aceeaşi şedinţă", a declarat acesta. Dumanschi a precizat că zilele acestea la partid urmează să fie discutată candidatura potrivită.

Ion Gabura, preşedintele fracţiunii liberale, a menţionat că PL ar trebui să-i revină două fotolii, dar totul depinde de candidaturile propuse de colegii din celelalte partide. Consilierul susţine că, deşi au trecut patru luni de când în Chişinău există doi viceprimari în loc de patru, la Primărie lucrurile merg strună. „În ultimul timp, primarul şi-a luat cinci consilieri pe domenii, care îi ajută în toate pe cei doi viceprimari", a menţionat Ion Gabura. Valeriu Didencu, secretarul Consiliului municipal, a explicat că mandatul unui viceprimar este de patru ani, dar că acesta poate fi în funcţie până este numit succesorul de competenţă. De asemenea, nicăieri nu este indicat un termen-limită în care trebuie făcut acest lucru.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite