Pe plan extern, doi paşi înainte şi doi înapoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 20 de ani de independenţă, reprezentanţii diplomaţiei Republicii Moldova au reuşit să atragă atenţia marilor puteri asupra ţării noastre, însă am rămas conectaţi la spaţiul ex-sovietic, susţin experţii de la Asociaţia pentru Politică Externă (APE).

Potrivit lor, Moldova va fi mai atractivă pentru UE după ce va ieşi din criza politică şi va înregistra mai multe realizări privind reformele cerute de Bruxelles. Totodată, este important ca ţara noastră să obţină o perspectivă clară de integrare europeană, afirmă analiştii.
Perspective mai clare de integrare europeană

Internaţionalizarea problemei transnistrene este printre principalele realizări de la semnarea Declaraţiei de Independenţă, în opinia experţilor. Totuşi conflictul nu a fost soluţionat, iar trupele ruse încă nu au fost retrase. „UE este din ce în ce mai activă şi prezentă în regiunea transnistreană, fie că e vorba de dialog politic sau de asistenţă pentru promovarea măsurilor de încredere pe ambele maluri ale Nistrului. Trebuie să relansăm negocierile oficiale în formatul 5+2", susţine Victor Chirilă, directorul executiv al APE.

Analiştii spun că lansarea negocierilor de asociere cu UE şi a dialogului privind liberalizarea regimului de vize au intensificat relaţiile dintre Moldova şi Uniunea Europeană, însă tot nu ne-am detaşat de fostele „ţări-surori" din URSS. „Conectarea Moldovei la spaţiul ex-sovietic împiedică ţara noatră să obţină o perspectivă clară de integrare europeană", mai explică directorul APE.

La două decenii de independenţă, Moldova nu s-a detaşat de fostele ţări-membre ale URSS

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite