A început sezonul virozelor respiratorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În ultimele două săptămâni, doctorul Veronica Grosu are tot mai mulţi pacienţi
În ultimele două săptămâni, doctorul Veronica Grosu are tot mai mulţi pacienţi

Vremea rece din ultima perioadă a sporit cu 20% cozile din faţa cabinetelor medicale. Medicii spun că moldovenii n-ar trebui să facă economii la sănătate şi să încerce să se trateze singuri.

Holurile policlinicilor abundă în persoane bolnave, majoritatea pacienţilor sunt răciţi. Elena Caisan de 30 de ani este însărcinată. Ţine de mâne o fetiţă de cinci ani. A venit la doctor pentru a-şi consulta copilul. „Am fost răcită şi am venit să văd în ce stadiu este răceala", explică femeia. Natalia Ianucovscaia, este o altă pacientă ce-şi aşteaptă rândul pe holul Policlinicii numărul 1 din Capitală. „Copilul meu are un an şi patru luni. A fost puţin răcit, dar acum e mai bine. Îl îmbrac mai gros pentru că este suficient să fie puţin răcoare că boala îi revine", spune tânăra mămică. Medicii susţin că sezonul infecţiilor abia începe. „Cazurile de viroză sunt în creştere. A crescut numărul pneumoniilor, cel al acutizării maladiilor cronice, dar şi astmurile bronşice. Ne aşteptăm ca după 15 octombrie, când începe vaccinarea împotriva gripei, numărul cazurilor vor fi în scădere", afirmă Veronica Grosu, şefa Secţiei medicina de familie la Asociaţia Teritorial Medicală Centru. Potrivit doctorilor, complicaţiile cele mai frecvente întâlnite în această perioadă sunt sinuzitele, bronşitele, frontitele, traheitele, rinofaringitele, patologia căilor respiratorii superioare şi inferioare. Îngrijoraţi, medicii spun că în majoritatea cazurilor, pacienţii nu încearcă să prevină boala şi ajung la ei a treia sau a patra zi după ce s-au îmbolnăvit.

CU 30% MAI MULŢI CLIENŢI LA FARMACIE
Odată cu numărul mare de pacienţi pe holurile spitalelor, a sporit şi numărul clienţilor care păşesc pragul farmaciilor. „De săptămâna trecută vânzările au crescut cu 30%. Cele mai întrebate sunt pastilele sau spray-urile pentru gât, prafurile şi pastilele antivirale", spune Liuba Nicolae, farmacistă. Atât medicii cât şi farmaciştii mai spun că majoritatea oamenilor încearcă să facă economie chiar şi atunci când sunt bolnavi. „Fiecare al doilea cumpărător ne roagă să-i dăm pastile mai ieftine", mai spune farmacista. Potrivit vicedirectorului Spitalului de Urgenţă, Ieronim Ciumaş, ieri s-au internat 51 bolnavi de viroză, dintre care 41 sunt copii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite