Au trecut zece zile de când a început admiterea. Vezi care sunt cele mai solicitate facultăți

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După zece zile de admitere, calculele preliminare arată că cei mai mulți tineri se înghesuie la Drept, Stomatologie, Farmacie și Economie. Pe primul loc în topul preferinţelor absolvenţilor este Facultatea de Drept, majoritatea candidaţilor se visează deja avocaţi, procurori sau notari.

Cozile din faţa universităţilor din Capitală s-au mai rărit, însă reprezentanţii comisiilor de admitere spun că valul tinerilor dornici de carte va reveni pe 31 iulie, ultima zi în care candidaţii se mai pot inscrie la facultate.

Cea mai mare luptă pentru un loc la buget se dă la Drept, la Universitatea de Stat din Moldova. Aici, până ieri, 24 de tineri se înghesuiau pe un loc, iar Claudia Cemârtan, secretarul comisiei de admitere, spune că numărul concurenţilor poate fi mai mare deoarece mulţi aleg Dreptul ca a doua sau a treia opţiune în cazul în care nu vor fi admişi la facultatea dorită. Mai puţină concurenţă este la Economie, aceeaşi universitate, unde un loc la buget este vânat de 11 tineri.

Pe Andrei Grosu, unul dintre candidaţii care a depus la Drept, nu-l sperie concurenţa pentru că la final se va alege cu o profesie bănoasă, spune el. „Nici nu visez să intru la buget, dar sunt sigur că astea sunt cele mai bănoase profesii. Important e că după facultate voi avea un trai decent", spune băiatul zâmbind.

Şi la Universitatea de Medicină locurile de la buget sunt foarte râvnite, cele mai solicitate domenii sunt Farmacia şi Stomatologia. Până ieri, 20 de candidaţi disputau un loc la Farmacie, iar aproximativ 11 - la Stomatologie, a spus Gheorghe Rojnoveanu, secretarul comisiei de admitere de la Universitatea de Medicină. Marina Bureti este sigură că şi-a găsit vocaţia, motiv pentru care a mai aşteptat un an ca să-şi încerce norocul la Medicină.

„Anul trecut nu am reuşit la buget şi cred că am medie bună, am luat 9 la BAC. Sper să reuşesc anul acesta", spune tânăra, care tocmai a venit din Şoldăneşti pentru a se înscrie în concurs.

În total, la Universitatea de Medicină la cele 748 de locuri puse la bătaie (buget plus taxă) râvneau ieri 1.030 de tineri. Dintre acestea doar 479 de locuri sunt cu finanţare de la buget.

11 CONCURENŢI LA FINANŢE ŞI BĂNCI
„Dosariada" admiterii continuă şi la Academia de Studii Economice din Moldova, aici pentru un loc la Finanţe şi Bănci, la fără taxă, concurează 11 tineri.

Rezultatele admiterii vor fi anunţate la 5 august. Cei care nu vor reuşi să-şi depună dosarul în prima perioadă mai au o şansă în a doua etapă, programată pentru 6-11 august, rezultatele finale urmând să fie anunţate la 15 august.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite