Se cere eliminarea barierilor administrative de pe piaţa petrolieră a Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia Naţională pentru Protecţia Concurenţei (ANPC) consideră că pe piaţă există nişte bariere la importul de carburanţi de care pot trece, doar câţiva petrolişti mari.

Este vorba de cerinţele pentru ca firma-importatoare să dispună de capital statutar de 750 de mii de dolari şi depozit de 5 mii de metri cubi, care limitează importul de carburanţi companiilor mai mici, susţine directorul ANPC, Viorica Carare.

Daca aceste bariere ar fi eliminate, piaţa petrolieră ar deveni mai liberă, iar preţurile carburanţilor ar fluctua în functie de cotaţiile internaţionale, cred specialiştii de la ANPC.
Importatorii de produse petroliere din cadrul Uniunii Importcompetrol consideră că este necesară modificarea legislaţiei. „Am făcut de mai multe ori propuneri ca să fie modificată prevederea privind capitalul statutar, astfel încât să fie diminuată de la 750 de mii de dolari, la 200 mii de dolari. Şi obligativitatea de a deţine un depozit de 5 mii de metri cubi am propus să fie diminiuată, dar autorităţile nu au acceptat propunerile noastre", a declarat Valentin Bodişteanu, preşedintele Importcompetrol.

În acelaşi timp managerii companiilor petroliere nu susţin iniţiativa de eliminare completă a acestor cerinţe, pentru că aceasta ar duce la apariţia unor firme-fantomă, ceea ce ar putea avea efecte contrare celor aşteptate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite