Proces stalinist la Tiraspol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziaristul Ernest Vardanean, condamnat în Transnistraia la 15 ani de închisoare, susţine că a fost obligat să declare că a spionat pentru Republica Moldova

Acuzat de spionaj în favoarea Republicii Moldova, ziaristul Ernest Vardanean a fost condamnat la 15 ani de închisoare de Curtea Supremă de Justiţie din Transnistria în cadrul unui proces cu uşile închise.

Jurnalistul de origine armeană, în vârstă de 30 de ani, a fost reţinut la 7 aprilie 2010, la Tiraspol, în Transnistria, regiune secesionistă în partea stângă a Nistrului, aflată în afară controlului autorităţilor constituţionale ale Republicii Moldova.


Întemniţat în subsolul clădirii serviciilor secrete de la Tiraspol, la începutul lunii mai, Vardanean a reuşit să transmită la libertate o scrisoare în care afirmă că este torturat şi cere ajutor pentru soţia şi cei doi copii ai săi, care, susţine el, este ameninţată de autorităţile transnistrene.
„În numele tuturor sfinţilor, vă rog foarte mult, salvaţi-mi viaţa şi pe cea a copiilor mei. M-au făcut să spun ca am spionat şi am trădat Transnistria în favoarea Republicii Moldova. Mă lovesc periodic şi mă ameninţă că mă vor supune unor acte de tortură care să nu lase urme. Mi-au ameninţat soţia şi copii", a scris jurnalistul, potrivit portalului Armenia Now.

Nu i s-a permis sa-şi angajeze avocat

La circa o lună de la arestare, pe data de 11 mai, de ziua sa de naştere, postul de televiziune din Tiraspol a difuzat o înregistrare video în care Ernest Vardanean a declarat că agenţii Serviciul de Informaţii al Republicii Moldova i-ar fi cerut să culeagă informaţii despre poziţia Occidentului faţă de Chişinău, atât de la funcţionari din Tiraspol, cât şi de la reprezentanţi ai unor misiuni diplomatice la Chişinău. Mama acestuia, Tamara Şagoian, a afirmat atunci că asupra jurnalistului s-au exercitat presiuni psihice ca să facă asemenea declaraţii.

Soţia lui Ernest Vardanean, Irina Vardanean, jurnalistă la postul de radio din Tiraspol, a declarat pentru presă de la Chişinău că lui Ernest Vardanean nu i s-a permis să angajeze un avocat din Republica Moldova sau Federaţia Rusă, acesta fiind cetăţean al ambelor state. Avocatul din oficiu, numit de autorităţile de la Tiraspol, nu a dorit să comunice cu membrii familiei pe parcursul procesului.

Jurnalistul Ernest Vardanean a activat la un şir de medii de informare transnistrene - agenţia oficială a Tiraspolului „Olvia press" şi Radio „pmr". Ulterior, a fost reporter al agenţiei ruse „Novii reghion" şi a scris pentru „Puls", ziarul comsomoliştilor din Moldova. Acesta are doi copii mici - un băiat de nouă ani şi o fetiţă de nici un an.

Scrisoare la CEDO

Familia lui Vardanean a adresat scrisori preşedintelui Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, şi premierului Vladimir Putin, dar nu a primit niciun răspuns. Asociaţia „Promo Lex" din Chişinău, în persoana avocatului Alexandru Postică, a depus o petiţie la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg, în care se cere examinarea cazului Vardanean în regim de urgenţă.

Avocatul Alexandru Postică a declarat pentru „Adevărul" că există şanse ca decizia curţii de la Tiraspol să fie contestată. „Avocatul desemnat din oficiu pentru Ernest Vardanean ar putea depune o cerere de recurs, însă nu cred că decizia ar putea fi alta decât cea care a fost pronunţată, având în vedere caracterul politizat al dosarului", a declarat acesta. Postică consideră că pentru a apăra drepturile cetăţenilor moldoveni în stânga Nistrului, autorităţile de la Chişinău urmează să intenteze dosare penale pe numele anchetatorilor şi judecătorilor din Transnistria care au instrumentat acest caz.

Colonie cu regim sever

Analistul politic Oazu Nantoi este sceptic în ceea ce privește posibilitățile autorităților moldovene de a interveni în acest caz. „Liderii autoproclamatei republici transnistrene sunt ofiţeri ai serviciilor secrete ruseşti şi acţionează bineînşeles la indicaţiile superiorilor de la Moscova. Ministrul securităţii de stat de la Tiraspol, Vladimir Antiufeev a absolvit în 1999 Academia Serviciului de Stat al Federaţiei Ruse, iar în 2003 a obţinut diploma de doctaorand al aceleaşi instituţii . Condamnarea lui Vardanean, realizată conform scenariului clasic al unui proces stalinist, are drept scop tensionarea relaţiilor dintre Chişinău şi Tiraspol", a declarat pentru „Adevărul" Oazu Nantoi.

Potrivit unui comunicat de presă al ministerului transnistrean al securităţii (mgb), publicat pe site-ul tiras.ru, jurnalistul îşi va ispăşi pedeapsa într-o colonie cu regim sever, fără a i se confisca averea. Autorităţile transnistrene au declarat că pedeapsa nu este pentru activitatea jurnalistică a lui Vardanean, ci pentru colaborarea lui cu serviciile secrete moldoveneşti.

Viceprim-ministrul pentru reintegrare, Victor Osipov, condamnă comportamentul autorităţilor de la Tiraspol şi declară că autorităţile Republicii Moldova vor continua eforturile de eliberare a lui Ernest Vardanean şi Ilie Cazac, reţinuţi de autorităţile neconstituţionale de la Tiraspol. El a spus că problema condamnării lui Vardanian şi a arestării lui Cazac a discutat-o vineri în cadrul unei întâlniri la Ambasada SUA la Chişinău cu Vladimir Iastrebceac, reprezentantul politic al Tiraspolului.

Ilie Cazac, cetăţean moldovean, arestat în Transnistria, de profesie contabil, la fel este acuzat de spionaj în favoarea Republicii Moldova. Procesul acestuia urmează să înceapă în curând. Părinţii lui Ilie Cazac au organizat timp de o lună acţiuni de protest în faţa Ambasadei Ferderaţiei Ruse la Chişinău.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite