O nouă șansă pentru Termocom

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii au modificat Legea insolvabilităţii, prelungind de la trei la cinci ani termenul de aflare a unei firme în procedura planului. Specialiştii susţin că decizia reprezintă o şansă pentru salvarea de la lichidare a furnizorului de căldură din Capitală.

Cu votul a 60 de deputaţi, Parlamentul a modificat ieri, în regim de urgenţă, articolul 164 din Legea insolvabilităţii. Astfel, termenul aşa-numitei proceduri a planului pentru întreprinderile din domeniul utilităţilor publice şi sectoarele termoenergetic, telecomunicaţii, apă şi canalizare a fost prelungit de la trei la cinci ani. „Întreprinderile din aceste domenii au o importanţă vitală, atât pentru economia naţională, cât şi din punct de vedere al furnizării serviciilor de interes public", a argumentat Ilarion Popa, viceministru al Economiei, necesitatea ajustării legislaţiei. Oficialul a precizat că, spre deosebire de alte întreprinderi, activitatea celor din sectorul utilităţilor publice este reglementată de autorităţi, ceea ce înseamnă că ele nu pot obţine venituri suplimentare care le-ar permite să acumuleze resursele necesare pentru plata datoriilor faţă de creditori.

PE URMELE COMUNIŞTILOR
Modificarea de urgenţă a Legii insolvabilităţii pică la ţanc pentru întreprinderea Termocom. Şi asta pentru că procedura de faliment a furnizorului de căldură din Capitală, iniţiată încă în 2001, expira la 5 februarie 2012. Următoarea etapă ar fi fost preluarea de către creditori a activelor şi posibil chiar vânzarea pe bucăţi a companiei. Acesta ar fi reprezentat cea mai proastă şi mai periculoasă soluţie, susţin specialiştii.

„Este o şansă pentru ca acest agent economic de importanţă strategică să fie scos din impas şi chiar să aducă profit. Soarta de mai departe a Termocom este însă în mâinile managerilor, precum şi ale autorităţilor", spune Nicolae Mogoreanu, preşedintele Asociaţiei Consumatorilor de Energie.Un proiect similar a fost promovat şi în anul 2008 de către guvernarea comunistă. Experţii de la Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei l-au calificat însă drept unul coruptibil. Potrivit experţilor, soluţia ar fi adoptarea unei noi Legi a insolvabilităţii, deoarece actuala procedură de faliment este una greoaie. Cu toate acestea, Guvernul continuă să promoveze soluţii de majorare a duratei procedurii planului, remarcă experţii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite