Zahărul, primul pe lista scumpirilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

TENDINŢE Preţul mai multor produse alimentare ar putea să crească până la finele lunii, anunţă autorităţile

Primul pe listă este zahărul, care este „exportat" în cantităţi mari în Transnistria şi Ucraina. „În ultima lună vânzările de zahăr au crescut de trei ori peste media lunară. O mare parte din acest zahăr a ajuns pe piaţa din Ucriana, unde preţul acestuia este cu circa 40% mai mare ca în ţara noastră", a declarat Dumitru Godoroja, viceministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare

Dumitru Godoroja, a mai spus că doar în condiţiile în care tarifele la resursele energetice nu vor creşte, preţul la uleiul vegetal ar putea să scadă până la finele lunii ianuarie. Vice-ministrul a menţionat că în următoarea perioadă produsele lactate nu se vor scumpi şi există rezerve interne suficiente pentru a asigura producerea pâinii şi a nu admite majorarea preţurilor la produsele de panificaţie.

Pe de altă parte Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, a declarat că tendinţele de majorare a preţurilor la unele produse alimentare pe piaţa internă, care s-au înregistrat în anul 2010 şi care vor continua şi în 2011, sunt determinate de tendinţele de pe pieţele externe.
În acelaşi timp Lazăr nu exclude impunerea unor „cote" la exportul de zahăr, astfel încât acesta să nu fie scos din ţară.
Autorităţile examinează şi alte măsuri restrictive pentru a stopa creşterea preţurilor, multe din care sunt populiste şi contravin regulilor unei economii de piaţă, spun experţii

În următoarele zile urmează să fie majorate tarifele la gazul natural şi energia termică. Totodată mai mulţi benzinari spun că ar mai putea scumpi cu 2-3%, benzina şi motorina. Valul de scumpiri pare săi ia pe nepregătite pe guvernanţi, spun experţii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite