Vin alegerile, cresc salariile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernul promite să umple portofelele bugetarilor
Guvernul promite să umple portofelele bugetarilor

Autorităţile plănuiesc să majoreze în 2012 lefurile unor categorii de bugetari, dar și să ofere prime pentru anul 2011. Experții atenționează că, deşi aceste ajustări sunt necesare, multe din alocaţiile prevăzute în buget au un substrat electoral.

Autorităţile planifică să aloce în 2012 circa 553 milioane de lei pentru majorarea lefurilor, dar şi pentru acordarea sporurilor salariale unor categorii de angajaţi din sectorul bugetar, potrivit unui raport al Ministerului Finanţelor.

De cea mai semnificativă creştere, de circa 25%, vor avea parte militarii, salariile cărora nu au fost ajustate deja de trei ani. Pentru această majorare, autoritățile plănuiesc să scoată din bugetul de stat 154 de milioane de lei.

Începând cu 1 iunie 2012, urmează să fie majorate și remunerațiile pentru prima categorie de salarizare, de la 700 până la 800 de lei, şi să fie stabilite salariile de bază angajaţilor plătiţi conform Reţelei tarifare unice în limita grilelor de salarii (cu excepţia militarilor). Pentru această acțiune sunt prevăzute 99 de milioane de lei.

Alte 130,8 milioane de lei vor fi necesare pentru acoperirea costurilor legate de plata salariilor funcţionarilor publici, stabilite deja în mărimea prevăzută de noua lege a salarizării. Circa 56 de milioane de lei vor fi alocate pentru diverse sporuri salariale.

SURPRIZĂ PENTRU BUGETARI

Pe lângă toate acestea, autorităţile au mai pregătit o surpriză plăcută pentru o mare parte din angajaţi. Este vorba despre acordarea, în luna ianuarie a anului viitor, a „premiului anual pentru rezultatele activităţii în anul 2011, în mărimea unui salariu de funcţie angajaţilor salarizaţi conform RTU (cu excepţia cadrelor didactice, militarilor, efectivului de trupă şi corpului de comandă)".

Angajaţii mai multor instituţii de stat s-au arătat surprinşi de această veste, deoarece ani în şir nu au mai auzit de asemenea prime. Ei au precizat că, de regulă, salariul de funcţie este mic şi variază de la 1.000 de lei, pentru cea de consultant, şi până la 1.800 de lei, pentru cea de şef de direcţie într-un minister.

La rândul lor, specialiştii găsesc suspectă „dărnicia" de care dau dovadă autorităţile. „În condiţiile în care ţara trece printr-o perioadă extrem de dificilă, iar Fiscul nu este în stare să adune la buget mijloace financiare în volumul planificat, toate acestea pot însemna doar că intrăm într-un nou an electoral", explică economistul Viorel Chivriga.

208.600

Acesta este numărul angajaţilor care ar urma să activeze, în anul 2012, în sectorul bugetar.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite