Victor Bodiu ar putea fi noul președinte al Băncii de Economii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul fracțiunii liberal-democrate din Legislativ, Valeriu Streleț a declarat că secretarul general al Guvernului, Victor Bodiu ar putea fi ales în calitate de președinte al Băncii de Economii.

"Victor Bodiu are o bogată experiență de activitate în sectorul bancar și aceasta este comparabilă chiar și cu cea a dlui Drăguțanu (guvernatorul Băncii Naţionale n.n.)", a afirmat Valeriu Streleț, care a dat asigurări pentru faptul că Banca de Economii este pe o cale corectă și statul își exercită cu tot profesionalismul atribuția de administrator al acestei bănci.
"Sperăm că după decizia Băncii Naționale cu privire la componența consiliului Băncii de Economii, să existe mai multe posibilități de operare și a unor modificări în managementul băncii", a mai spus deputatul liberal-democrat.

Potrivit acestuia, există multe întrebări faţă de managementul actual al BEM, mai ales şi în contextul rapoartelor Curţii de Conturi, care au arătat că la administrarea instituţiei se comit şi multe ilegalităţi.

"Guvernul ține sub control situația la Banca de Economii, din partea statului fiind delegați patru membri care vor avea pârghiile necesare pentru a gestiona și a supraveghea managementul băncii. Vom vedea cum vor decurge lucrurile în cadrul adunării anuale de pe 30 aprilie a acționarilor băncii", a mai declarat Valeriu Streleț.

La 12 aprilie, la Adunarea extraordinară repetată a acţionarilor, Victor Bodiu a fost ales cu votul majorităţii acţionarilor în Consiliul de administrare al Băncii de Economii.
În acelaşi timp un grup de acţionari minoritari contestă deciziile acestei şedinţe şi au convocat o altă adunare, la care au ales un alt consiliu.

Acţionari cu probleme

Datele oficiale arată că acţionar majoritar la BEM este Guvernul cu 56%. Companiile Minerva şi Sisteme Informaţionale Integrate au câte 10%, iar Intercontinent şi Zilena-Com câte 9%. Restul de 6%, sunt împărţite între un număr nedefinit de acţionari. În anul 2011, firma Lectom Ltd a intrat ilegal în posesia cotelor deţinute de Minerva (9,9%) şi Zilena (8%).
În acelaşi timp în perioada 22-23 martie 2012 au fost executate o serie de ordonanţe ale Judecătoriei Economice de Circumscripţie Chişinău (din 7 şi 12 martie 2012), în urma cărora 18,54% acţiuni ale BEM, aparţinând la acel moment Companiilor Rietel Limited şi Lectom LTD, au fost transferate către alţi proprietari cu reşedinţă în Federaţia Rusă. Astfel cote egale de câte 4,635% au ajuns la OOO „Energoremservis", ZAO „Yurenergo EES", OOO „Dimitrovskaia Energeticeskaia Kompania" şi „TopEnergoAudit" toate din Moscova.

Ministerul Finanţelor susţine că aceste tranzacţii au fost efectuate ilegal, deoarece în vigoare este ordonanţa Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare din 24 august 2011, care se referă la blocarea acţiunilor deţinute de companiile Rietel Limited şi Lectom LTD.

Conflictul dintre acţionarii Băncii de Economii şi mai ales scandalul mediatic în jurul acestui litigiu poate avea efecte dezastruoase pentru instituţie, susţin specialiştii. Mai mult, acesta poate afecta întreg sistemul bancar al ţării.

Acţiunile Băncii de Economii, pe mâinile traficanţilor de arme

Atac de tip raider la Banca de Economii

Banca de Economii atacată cu ajutorul judecătorilor

Război pentru controlul asupra Băncii de Economii

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite