Viaţa moldovenilor mai scumpă în 2011

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ANALIZĂ Mâncarea şi întreţinerea casei ne vor costa mai mult anul acesta faţă de 2010. Specialiştii în economie spun că salariul mediu va creşte mai lent, doar cu 3,5% faţă de anul trecut.

Deşi oficialii moldoveni se arată încrezători, evoluţiile pozitive din economia ţării nu vor duce însă şi la o creştere substanţială a veniturilor populaţiei.
Pentru aceasta „e nevoie de rezultate economice mult mai bune", consideră economistul Alexandru Fală.Totodată, chiar dacă sunt preconizate majorări importante ale salariilor, pensiilor şi îndemnizaţiilor sociale, acestea cu greu vor „acoperi" creşterile de preţuri.

PREŢURILE VOR
CREŞTE CU 6%-8,4%
Saltul cu circa 6,5% a PIB în nouă luni ale anului 2010 l-a făcut pe premierul Vlad Filat să fie extrem de optimist privind dezvoltarea economiei în anul curent şi să anunţe o creştere de 10% a PIB. Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), dar şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) estimează pentru 2011 o creştere de 3,5% a PIB, până la 73,3 miliarde lei (circa 4,6 miliarde euro).
În acelaşi timp experţii de la IDIS „Viitorul" prevăd un salt de 4% a economiei naţionale, iar Centrul analitic „Expert-Grup", în raportul MEGA vorbeşte de o creştere economică de 4%-5%, până la 78,9 miliarde de lei (circa 4,93 miliarde euro). Anul începe cu o scumpire deja aşteptată, cea a gazelor naturale, care va provoca inerent creşterea costurilor la întreţinere.
Urmează scumpirea produselor petroliere. Este foarte probabilă o majorare nesemnificativă a tarifului la energia electrică, cât şi a unor servicii comunale. De asemenea este aşteptată şi o creştere a preţului la mai multe produse alimentare, datorată conjuncturii internaţionale şi efectului „psihologic" ca urmare a scumpirii resurselor energetice.
Pentru anul 2011, autorităţile au estimat o rată a inflaţiei de 6%, în timp ce Centrul analitic „Expert-Grup", dar şi Comitetul pentru Statistică al CSI, prevede o inflaţie de 6,5%. Mult mai pesimişti sunt experţii de la Institutul IDIS „Viitorul" care estimează o rată a inflaţiei de 8,4%, care va fi stimulată de „creşterea costurilor de producţie".

LEUL SE
VA ÎNTĂRI

În anul curent moneda naţională ar putea să înregistreze o uşoară apreciere faţă de dolarul american şi va oscila între 11,6 lei şi 12,1 lei, comparativ cu anul 2010, când moneda naţională a variat în jurul cotaţiei de 12,3 - 12,4 lei, susţin experţii de la Business Inteligent Service şi economiştii de la „Expert-grup". Factorii ce vor stimula o asemenea evoluţie în anul 2011 sunt intrările mari de valută străină, datorită ajutorului masiv din exterior din partea instituţiilor financiare internaţionale. La aceasta se va adăuga creşterea volumului transferurilor băneşti de la moldovenii aflaţi la muncă peste hotare, precum şi a investiţiilor străine şi creşterii volumului exporturilor.
În schimb IDIS „Viitorul" prognozează un curs de 12,5-12,6 lei pentru un dolar. „O depreciere de 1%-1,5% ar fi rezonabilă şi stimulatorie pentru economia naţională", afirmă economiştii de la IDIS „Viitorul" în ultimul număr al „Monitorului Economic".
Mai mult, economiştii din cadrul IDIS „Viitorul" „declară cu fermitate că nu există nici o premisă ca moneda naţională să sufere de o potenţială criză valutară". Pentru anul 2010, Guvernul a prognozat un curs mediu de 12,5 lei pe dolar, iar pentru anul curent estimările guvernamentale lipsesc.

STRANIERII VOR CONTINUA
SĂ FINANŢEZE ECONOMIA

Transferurile băneşti de la moldovenii aflaţi la muncă peste hotare vor creşte cu 12-14%, comparativ cu anul trecut, când ele au constituit circa 1,25 miliarde de dolari. Deşi în creştere, valoarea transferurilor de bani nu va ajunge la nivelul de până la criză când a constituit circa 1,7 miliarde de dolari pe an. Potrivit experţilor, banii stranierilor vor rămâne în continuare unul din factorii cheie în dezvoltarea economiei ţării.

ALIMENTE MAI SCUMPE
În anul 2010, a avut loc o explozie a preţurilor la produsele agricole în Republica Moldova, ce a fost provocată de diminuarea drastică a producţiei agricole în statele din regiune, susţine Viorel Chivriga, expert la Institutul IDIS „Viitorul".
Potrivit lui Chivriga şi în anul 2011, va persista pericolul unor creşteri de preţ, dar şi perturbaţii pe piaţa internă de produse agroalimentare. Originea acestora, ar putea fi deficitul unor produse agricole, provocat atât de exporturile masive din a doua jumătate a anului trecut, cât şi de reducerea suprafeţelor unor culturi agricole. Astfel la începutul lunii decembrie 2010, suprafaţa terenurilor agricole prelucrate reprezinta doar 80% din totalul înregistrat la începutul anului, susţine expertul.

Salariile şi pensiile vor creşte

Guvernul a luat în calcul pentru anul 2011 o creştere de 8% a salariul nominal mediu lunar, în prezent în sumă de 2.924 lei, în sfera bugetară până la 3.300 lei, în timp ce fondul de salarizare va constitui 24,7 miliarde de lei.
În acest an vor creşte salariile pedagogilor, care vor fi majorate în două etape. La prima etapă, din 1 ianuarie 2011, salariile vor creşte cu 12,5%, iar la următoarea etapă, din 1 septembrie 2011, salariile profesorilor vor fi majorate din nou cu 12,5%, a anunţat Veaceslav Negruţa ministrul Finanţelor, într-un interviu acordat postului de radio Europa Liberă.
În prezent salariul mediu în domeniul învăţământului este de 2.356 de lei. Salariul mediu pe economie, atât în sectorul public, cât şi privat, ar urma să se mărească în ritmuri mai lente, cu circa 3,5%, anunţă Expert-Grup, iar IDIS „Viitorul" prevede un salariu mediu de 3.340 de lei, iar minimul de existenţă va ajunge la 1.466 de lei.

Potrivit proiectului Legii bugetului asigurărilor sociale, în anul curent indexarea pensiilor ar urma să aibă loc la 1 aprilie 2011 şi va constitui 10,15%. În consecinţă pensia medie ar urma să ajungă la 921,1 lei.
În aceeaşi proporţie ar urma să fie majorate şi îndemnizaţiile pentru invaliditate. În acest scop va fi necesară alocarea a sumei 6437,2 milioane de lei, cu 534,95 milioane de lei mai mult ca în anul 2010. Numărul beneficiarilor de pensii este estimat la 625,4 mii persoane, în creştere cu 3.169 persoane faţă de anul 2010.
Se planifică majorarea cu 300 lei a cuantumului îndemnizaţiei unice la naşterea primului copil pentru persoanele asigurate, astfel încât pentru primul copil aceasta va constitui 2000 lei, iar pentru fiecare următor copil - 2.300 lei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite