Vezi ce surprize au apărut în noul top al exportatorilor moldoveni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clasamentul e dominat de intermediari, producători agro-alimentari şi de echipamente auto. Chiar dacă lipsesc cifre concrete privind volumul livrărilor, experţii spun că topul este neomogen şi denotă instabilitate.

În anul 2011, cel mai mare exportator de mărfuri din Republica Moldova a fost grupul Trans Oil Ltd controlat de omul de afaceri Vaja Djashi, arată un clasament realizat de agenţia Infomarket în baza datelor Serviciului Vamal.

Până în 2009, TransOil lipsea din topul exportatorilor, iar în ultimii doi ani a avut o ascensiune fulminantă, graţie controlului asupra a şase elevatoare şi a terminalului de cereale din portul Giurgiuleşti. Grupul este urmat de o altă revelaţie - Draexlmaier Automotive, o companie specializată în producerea panourilor de control şi a echipamentelor electrice pentru automobile. Draexlmaier este şi unul dintre cei mai mari importatori ai ţării, situându-se pe locul trei în clasament.

Următoarele două poziţii sunt ocupate de brokerii vamali Politrans-Broker şi Vamcomplex, care au urcat pe locurile şapte şi, respectiv, 11 în ratingul celor mai mari importatori.

Exportatorul cu numărul cinci este monopolistul de pe piaţa fierului uzat, Metalferos, care în ultimii doi ani a făcut un salt semnificativ de pe locul 42, ocupat în anul 2009. Pe treapta a şasea se menţine cea mai mare întreprindere de producere a uleiului, Floarea Soarelui din Bălţi, care a intrat la mijlocul anului trecut în grupul Trans-Oil. În top 10 mai figurează Air Moldova, Lear Corporation, Doldan Grup şi cea mai mare companie de transport din sudul ţării, Iugintertrans.

Milionarul Vaja Jhashi a monopolizat piaţa uleiului din Republica Moldova

La capitolul importuri, domină de departe companiile care aduc petrol şi gaze. Moldovagaz, Lukoil, Bemol, Tirex-Petrol şi Petrom-Moldova ocupă cinci din primele şase poziţii din clasament.

DATE DIFERITE ÎN ALTE STATE

„Din acest top observăm că apar poluri dominante la export în câteva sectoare, cum ar fi cel agroindustrial, al serviciilor, al industriei producătoare de maşini şi articole manufacturate", comentează economistul Viorel Chivriga.

Expertul susţine că în următorii ani nu vom avea schimbări importante de poziţii. În acelaşi timp, el menţionează că datele vămii privind schimburile noastre comerciale nu coincid întotdeauna cu cele ale altor state.


Andrei Crigan, director BIS-Capital, îşi doreşte mai mulţi jucători din industrie în clasamentul exportatorilor. „Pentru dezvoltarea comerţului extern este important factorul stabilităţii politice, care încă ne lipseşte", remarcă specialistul.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite