Vezi cum arată simbolurile naționale asociate indicațiilor geografice, denumirilor de origine și specialităților tradiționale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Câştigătorii concursului
Câştigătorii concursului

Simbolurile care s-au clasat pe locul I vor fi utilizate pentru marcarea produselor moldovenești comercializate sub o denumire de origine protejată, o indicație geografică protejată ori a specialităților tradiționale garantate.

Astăzi, Octavian Calmâc a înmânat diplomele câștigătorilor concursului pentru crearea simbolurilor naționale asociate indicațiilor geografice protejate, denumirilor de origine protejate și specialităților tradiționale garantate. „S-a pornit de la un anumit design care se multiplică pentru toate celelalte denumiri. Nu este o practică doar în Moldova, ci peste tot. Mulți s-au inspirat și din simbolurile altor țării, dar noi am vrut să evităm orice tip de litigii ulterioare. Urmează să mai lucrăm cu câștigătorii la desing. Specialiștii din domeniu au anumite idei, iar mai apoi, după aprobare, vor putea fi utilizate", a explicat Octavian Calmâc.

La toate cele trei secțiuni, locul I a fost câștigat de către firma „Ambros" SRL, locul doi i-a revenit lui Vitalie Cataraga, iar III- Elenei Zavorotnii. Câștigătorii au fost remunerați și cu premii în valoare de 5.000 de lei pentru locul I, 3.000 de lei pentru locuil II și 2.000 de lei pentru - III, banii au fost alocați de catre Guvernul Republicii Moldova, iar pentru locul I, Ministerul Economiei a mai adăugat câte 10.000 de lei pentru fiecare categorie de simbol național.

Simbolurile denumirilor de origine protejate (DOP)- locul I Simbolurile specialităților tradiționale garantate (STG) - locul I Simbolurile naționale asociate indicațiilor geografice protejate (IGP) - locul I

CLICK PENTRU GALERIE

„Acest premiu demonstrează că nu am muncit în zadar și că am reușit să fim observați", a menționat Iuri Ambroci, directorul companiei care a luat locul I. La fel de mulțumită de premiu este și câștigătoarea care s-a clasat pe locul al III-lea. „Am muncit aproximativ o săptămână la acest simbol. M-a ajutat și profesorul meu de design de la masterat. Este un plus foarte mare în primul rând pentru portofoliul meu", spune Elenea Zavorotnii în vârstă de 23 de ani.

Și membrii comisiei spun că alegerea nu a fost una ușoară. Chiar dacă au decis cum vor arăta simbolurile, acestea vor fi retușate. „Aceste simboluri au un concept unic. Ne gândim să propunem câștigătorilor un concept mai aproape de ceea ce înseamnă aspectul heraldic al unui semn", explică Lilia Bolocan, director general al Agenţiei de Stat pentru Proprietate Intelectuală.

Concursul pentru crearea simbolurilor naționale asociate a fost lansat pe 1 noiembrie 2011. Inițial au fost depuse 17 cereri de participare incluzând 45 de lucrări. Simbolurile inaintate au fost examinate de catre Comisia națională din componența căreia au facut parte reprezentanți ai mai multor ministere. Comisia a fost condusă de Octavian Calmic, viceministrul Economiei. Lucrarile câștigătoare ale premiului I vor fi înaintate Guvernului spre aprobare în calitate de simboluri naționale asociate și vor fi utilizate pentru marcarea produselor moldovenești comercializate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite