Vama, „sponsorul“ principal al Bugetului Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul preconizează să colecteze în acest an în bugetul de stat venituri în valoare de 19,087 miliarde de lei, cu 11,2% mai mult faţă de anul precedent. Autorităţile mizează şi în acest an pe acumulările la vamă.

Autorităţile mizează şi în acest an pe acumulările la vamă. Potrivit proiectului Legii Bugetului de Stat, 60,2% din venituri vor fi administrate de Serviciul Vamal, 27,5% de Serviciul Fiscal de Stat, iar 11,2% vor proveni din granturi externe.

Cel mai mult urmează să crească veniturile la capitolul accize la tutun, cu 39,6%, şi la băuturi alcoolice tari, cu 37,6%. Saltul se datorează majorării cotei accizelor cu 50%, de la 1 aprilie. În schimb, se estimează o reducere cu 26,3% a veniturilor nefiscale, explicată prin anularea pe parcursul anului 2010 a unor taxe (pentru serviciile notarilor de stat, pentru revitalizarea agriculturii).

"Buget caracteristic
unei economii de consum"

Economistul Mihai Bologan spune că politica fiscală a rămas aproape neschimbată, iar mărirea accizelor se face pentru a spori veniturile, şi nu pentru a combate alcoolismul şi consumul excesiv de ţigări. Mihai Bologan mai constată că, şi în 2011, veniturile la buget vor proveni, în mare parte, din TVA, „ceea ce este caracteristic unei economii de consum".

„Ponderea TVA se aşteaptă să atingă 55,6%, faţă de 53%, în 2010, iar volumul de TVA colectat de la mărfurile importate depăşeşte de aproape două ori volumul TVA colectat de la mărfurile locale", a declarat pentru „Adevărul", Mihai Bologan.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite