Valoarea brandului România a crescut cu 46% şi este de patru ori mai scumpă ca Serbia şi Bulgaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În anul 2012, valoarea României ca brand a înregistrat una dintre cele mai mari creşteri din lume şi a ajuns la 158 miliarde de dolari, arată topul Brand Finance Nation Brands 100, publicat de organizaţia Brand Finance.

Brandul România s-a scumpit cu circa 50 de miliarde de dolari, ţara urcând două poziţii până la locul 39 în clasamentul celor mai scumpe 100 de branduri de ţără din lume.
Topul arată că România ca brand are o valoare de circa 100 de ori mai mică ca a SUA, de 7 ori ca Italia şi Rusia, dar este mai mare de 2,3 două ori ca brandul Ungari şi de patru ori ca Bulgaria sau Serbia.

Potrivit raportului Brand Finance Nation Brands 100, rezultatele au fost obţinute în baza estimării forţei de muncă a ţării, capacităţii de a atrage talentele străine, evaluarea calităţii vieţii şi dinamicii creşterii PIB.

Pe parcursul anului 2012 cel mai mult a crescut valoarea brandurilor ţărilor în curs de dezvoltare, în timp ce cea a statelor bogate s-a diminuat. Lideri sunt brandul Polonia cu o creştere de 74% şi Ucraina cu circa 70%. Acest salt a valorii poate fi explicat prin faptul că cele două ţări au organizat în acest an Campionatul European de Fotbal.

China detronează Germania

Brandul SUA este cel mai scump din lume şi valoarează 14.641 de miliarde de dolari. Urmează China cu 4.847 miliarde de dolari, care a detronat-o în top pe Germania a cărei brand are o valoare de 3.903 miliarde.
Valoarea brandului Japonia este de 2.552 de miliarde, iar a Marii Britanii de 2.189 de miliarde de dolari. Cele mai ieftine branduri sunt ale Georgiei şi Camerunului - câte nouă miliarde.

Republica Moldova nu a intrat în acest clasament. Din ţările postsovietice, cea mai mare valoare o are brandul Rusia cu 1.058 de miliarde de dolari, urmat de Ucraina cu 124 de miliarde de dolari, Lituania - 41 de miliarde de dolari, Letonia - 28 de miliarde, Azerbaidjan - 25 de miliarde, Estonia - 17 de miliarde şi Georgia - nouă miliarde de dolari.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite