Valeriu Lazăr: Preţul gazelor nu este subiect de negocieri dintre guvernele Rusiei şi Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De negocierea unui nou contract de achiziţie a gazului se vor ocupa companiile Moldovagaz şi Gazprom, susţine vicepremierul moldovean.

Chestiunea unei eventuale ieftiniri a preţului de import a gazului rusesc nu a fost discutată la Moscova în cadrul celei de a XII-a reuniuni a Comisiei interguvernamentale de colaborare economică dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă. Valeriu Lazăr, ministrul Economiei şi copreşedinte al acestei comisii a declarat într-un interviu pentru „Europa Liberă" că preţul gazului „nu este subiectul de discuţii la nivel de guverne care va fi acest tarif"

Potrivit vicepremierului moldovean, acesta este subiect de discuţie dar dintre doi agenţi economici, întreprinderea Moldovagaz şi concernul rus Gazprom.

Preţul gazelor depinde
de cotația petrolului

„Sigur că partea moldovenească este interesată ca preţul gazului să fie unul suportabil, să nu avem majorare. Din momentul în care am ajuns la preţul mediu european, nu ar exista temei pentru o majorare anumită, dar deja urmăm media europeană care la rândul ei depinde nu atât de relaţiile dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă, dar depinde de cotaţia ţiţeiului, de evoluţia altor produse energetice", a declarat Valeriu Lazăr.
Vicepremierul susţine că politica tarifară în acest domeniu nu ar mai depinde de relaţiile moldo-ruse la nivel politic. „Sunt relaţii pur comerciale", afirmă Lazăr.

Anterior ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a declarat că Republica Moldova va insista pe o creştere suplimentară a tarifului pentru tranzitul gazelor ruseşti prin teritoriul Moldovei. Alternativa, potrivit ministrului, este să se ajungă la un acord privind o reducere a preţului gazului rusesc.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite