Valeriu Lazăr: Economia Republicii Moldova a devenit mai competitivă pe plan internaţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Economiei susţine într-un raport, că în cei trei ani de guvernare a Alianţei pentru Integrare Europeană economia ţării a devenit mai competitivă pe plan internaţional datorită reformelor structurale şi politicilor de ameliorare a competitivităţii produselor şi serviciilor moldoveneşti pe pieţele externe şi interne.

Reformele structurale şi pro-active implementate de Ministerul Economiei pe parcursul celor trei ani de activitate (septmembrie 2009-septembrie 2012) au avut drept scop minimizarea efectelor crizei financiar-economice mondiale, readucerea economiei naţionale pe o traiectorie de creştere, precum şi crearea şi fortificarea premiselor pentru dezvoltarea unei economii durabile şi competitive.

„Măsurile întreprinse au permis atenuarea consecinţelor celei mai profunde crize economice de la declararea independenţei", susţine vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei.

Moldova poate face faţă unei noi crize?!

"Astfel, deja în anul 2010 a fost înregistrată o stabilizare a situaţiei, iar ulterior economia Republicii Moldova a revenit pe o pistă ascendentă, relansarea economică fiind însoţită de înviorarea activităţii investiţionale, sporirea volumului producţiei industriale, agricole şi a serviciilor, revigorarea comerţului exterior, diminuarea deficitului bugetar şi reducerea şomajului", a precizat ministrul Economiei.

În opinia lui Valeriu Lazăr, în anii 2010 şi 2011, Republica Moldova a înregistrat una dintre cele mai spectaculoase creşteri economice în comparaţie cu ţările din regiune.
Potrivit vicepremierului, economia ţării a devenit mai competitivă pe plan internaţional datorită reformelor structurale şi politicilor de ameliorare a competitivităţii produselor şi serviciilor moldoveneşti pe pieţele externe şi interne. "Abordarea „anti-criză", de care a fost marcat întreg setul de politici promovate, a creat o structură mai echilibrată a economiei, fapt ce îi oferă o capacitate mai înaltă e absorbţie a riscurilor şi şocurilor externe. Astfel, în condiţiile unui nou val al crizei mondiale, Republica Moldova este capabilă să atenueze efectele negative ale acesteea, situaţia fiind confirmată şi prin principalii indicatori macroeconomici, care deşi indică o scădere semnificativă a ritmului de creştere economică, totuşi rămân pozitivi. Totodată, Republica Moldova rămâne capabilă să-şi onoreze toate obligaţiunile externe şi interne, inclusiv finanţarea investiţiilor capitale şi a angajamentelor sociale", a apreciat Valeriu Lazăr.

Pe termen lung, realizările Planului de Stabilizare şi Relansare Economică pot fi considerate drept iniţierea tranziţiei de la un model economic bazat pe consum, alimentat de remitenţe, la un nou model de dezvoltare economică, bazat pe investiţii, competitivitate şi productivitate, care să genereze ofertă pentru export. Acest obiectiv, de schimbare a paradigmei economice, a fost aprobat prin Strategia Naţională de Dezvoltare „Moldova-2020", şi urmează a fi promovat în continuare prin dinamizarea reformelor structurale în economie şi în sectoarele conexe, pentru a susţine tendinţa de creştere economică calitativă şi competitivitatea ţării.

„Schimbarea paradigmei de dezvoltare poate fi orchestrată doar printr-un efort comun pe toate domeniile care împiedică atragerea investiţiilor, dezvoltarea industriilor exportatoare, promovarea societăţii bazate pe cunoştinţe, a conchis Valeriu Lazăr.

Trei ani de guvernare democratică la Chişinău: „Poveste de succes" pe banii străinilor

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite