VEŞTI BUNE! Petrolul s-a ieftinit cu circa 10% în câteva zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ieftinirea petrolului la bursele internaţionale va fi resimţită prin scăderea preţului produselor petroliere la benzinăriile din Republica Moldova abia peste câteva săptămâni.

Preţul petrolului Brent a scăzut, joi, cu peste opt dolari, aproape de 112 dolari pe baril, după ce investitorii şi-au redus plasamentele pe bursele de mărfuri din cauza temerilor legate de majorarea dobânzilor şi reducerea cererii, transmite Reuters. Petrolul se ieftineşte şi pe fondul creşterii cotaţiei dolarului comparativ cu euro, cu peste 3% într-o zi.
Contractele futures pentru petrolul Brent cu livrare în iunie au scăzut la Londra cu 8,64 dolari, respectiv 7,1%, la un minim al şedinţei de 112,55 dolari pe baril. În patru zile, cotaţia petrolului Brent s-a redus cu peste 9%, cel mai amplu declin procentual din 7 mai 2010.
Astăzi petrolul Brent oscila în jurul cotaţiei de 111 dolari pe baril, cu circa 10% mai puţin decât la începutul săptămânii.

Ieftinirea la pompă,
peste câteva săptămâni

Preţul petrolului este totuşi cu 45% mai mare comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu circa 25% decât la începutul anului.
Reprezentanţii companiilor petroliere din Republica Moldova spun că ieftinirea petrolului pe pieţele internaţionale este un semnal bun şi că aceasta semnifică de fapt stoparea scumpirilor şi va face posibilă ieftinirea combustibilului, dar peste câteva săptămâni. Adică în ajunul alegerilor locale generale.
De asemenea, ieftinirea petrolului ar putea stopa şi scumpirea gazul importat de la Gazprom. Or, preţul gazului importat de Republica Moldova depinde de evoluţia preţului petrolului şi deja a ajuns la o cotă mai mare decât se prognoza la începutul anului.

Citiţi şi:

Chişinău: Preţ-record,un euro pentru un litru de benzină

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite