Uzina Metalurgică de la Râbniţa staţionează de jumătate de an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Uzina Metalurgică de la Râbniţa în derivă
Uzina Metalurgică de la Râbniţa în derivă

Cea mai mare întreprindere din regiunea transnistreană şi singurul producător de oţel din Republica Moldova, Uzina Metalurgică de la Râbniţa, staţionează deja de jumătate de an.

Datele Organizaţiei Mondiale a Oţelului privind producţia mondială de oţel arată că în intervalul iulie-noiembrie anul curent la uzina nu a produs oţel.
Totodată aceleaşi date arată că de la începutul anului 2010, Uzina Metalurgică de la Râbniţa a produs doar 240 mii tone de oţel, cu o treime mai puţin faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Activitatea întreprinderii a fost sistată ca urmare a crizei, dar şi din cauza unui conflict cu autorităţile de la Tiraspol. Ultimele în anul 2009, în cadrul programului anticriză, iau acordat Uzinei Metalurgice de la Râbniţa şi altor 50 de întreprinderi, o serie de preferinţe, inclusiv amânări la plata consumului de resurse energetice şi credite preferenţiale. La mijlocul anului 2010, autorităţile separatiste au cerut rambursarea creditelor şi plata pentru resursele energetice.
Potrivit ministrului economiei din regiunea separatistă, Elena Cernenco, acum a venit timpul ca resursele să fie rambursate, banii fiind împrumutaţi din buget pentru finanţarea unor proiecte sociale.
Proprietarul uzinei, coropraţia Metallinvest (controlată de miliardarul rus Alişer Usmanov), nu a găsit altă soluţie decât sistarea activităţii.

Uzina Metalurgică de la Râbniţa a fost construită în 1985 şi este una dintre cele mai moderne întreprinderi metalurgice din regiune.
45% din acţiunile întreprinderii aparţin formal companiei Rumney Trust Reg., 45,6% - EIM Energy Investment & Management Corporation, 8,23% - Steel Invest Lim., iar 1,17% - persoanelor fizice. Proprietarul adevărat este grupul Metalloinvest.

Capacitatea uzinei permite producerea unei cantităţi de un milion de tone de oţel pe an şi aceeaşi cantitate de laminate.
În anul 2009 Uzina Metalurgică de la Râbniţa a produs 426 mii tone de oţel, de două ori mai puţin decât în 2008. Vânzările uzinei au scăzut în 2009 cu 58,3%, faţă de anul 2008.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite