Un viceministru este suspectat de implicare în schema de fraudare a ÎS Registru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procuratura Anticorupţie a anunţat că mai multi angajaţi ai Ministerului Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor ar fi implicaţi în atacul de tip raider la întreprinderea statului.

Procurorii au anunţat că o plăngere privind tentativa de escrocherie la întreprinderea de stat Registru a fost depusă abia la 5 ianuarie 2012 şi a venit din partea Ministerului Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor (MTIC). „Doar după aceasta Procuratura a iniţiat o anchetă", a declarat Viorel Radeţchi, şeful Procuraturii Anticorupţie.

Judecătorii au fost suspect de operativi

Omul legii a precizat că dacă instituţiile statului şi întreprinderea respectivă s-ar fi adresat mai devreme la procuratură situaţia era alta. În acelaşi timp, procurorul s-a arătat surprins de operativitatea cu care judecătorii au examinat cazul. „Există cazuri mai simple şi cu prejudicii mai mici, care se examinează ani de zile. În cazul cu Registru, au fost adoptate deja două decizii într-un an", a precizat Viorel Radeţchi.

Procurorul a menţionat şi faptul că dacă în cazul unei decizii a unei instanţe din străinătate pe acest litigiu, hotărarea a fost expusă pe circa 100 de pagini, în cazul primei instanţe din Republica Moldova au fost suficiente doar patru pagini.

Documente false în cazul atacului de tip raider la întreprinderea Registru?

Şefii de la Procuratura Anticorupţie au mai anunţat că mai multi angajaţi ai Ministerului Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor ar fi implicaţi în atacul de tip raider la întreprinderea statului.
Potrivit unor surse ar fi vorba chiar de un vice-ministru, care ar putea ajunge ţap ispăşitor.

La 13 decembrie 2011, Curtea de Apel Economică a adoptat o decizie, care prevede, între altele, că Întreprinderea de stat Registru ar urma să achite suma de circa 41,5 de milioane de dolari către două companii, care susţin că aceasta ar fi valoarea profitului ratat în urma rezilierii unui acord de furnizare în leasing a utilajului şi tehnologiilor de producere a paşapoartelor, buletinelor, carnetelor de conducere etc.

Este vorba de compania Intercomsoft LTD, parte a grupului Trimol, controlat de omul de afaceri Boris Birştein. A doua firmă implicată în proces este Andimit SRL, unde în calitate de administrator figurează Ghenadi Şhatov, iar acţionar unic este firma offshore Affort LTD din Belize.
Autorităţile au calificat decizia Curţii de Apel Economice drept un nou atac de tip raider.

O hotărâre perfect legală

Pe de altă parte, preşedintele Curţii de Apel Economice, Aureliu Colenco, care a adoptat a doua decizie pe acest caz şi care a confirmat pretenţiile celor două firme faţă de Registru, a declarat pentru Publika TV, că hotărârea emisă este una perfect legală. Mai mult, magistratul susţine că toate discuţiile despre aşa-numitul atac raider de la întreprinderea „Registru" sunt speculaţii, pentru că nu există niciun argument legal.

Guvernul va plăti milionarului Boris Birştein circa jumătate de miliard de lei

"Hotărârea este perfectă după părerea mea, de aceea suntem gata să răspundem la orice întrebare. Nici Curtea de Apel Economică, nici Judecatoria Economică de Circumscriptie pe acest caz nu a eliberat titlu executoriu. Nimeni nu a văzut dosarul, nu au vazut materialele, dar toţi vorbesc de atac raider. Este o apăsare asupra inviolabilităţii instituţiilor de judecată", a mai declarat Preşedintele Curţii de Apel Economice, Aureliu Colenco.

Premierul a fost indus în eroare?

Preşedintele Curţii de Apel Economice crede că, în acest caz, premierul Vlad Filat a fost indus în eroare.

De notat că Pavel Filip, ministrul Tehnologiei Informaţiei și Comunicaţiilor, a solicitat organelor de drept să verifice dacă pretenţiile celor două firme care cer depăgubiri de 41,5 milioane de dolari „pot face parte dintr-o schemă frauduloasă, cu implicarea factorilor de decizie din structurile administrative și instanţele judecătorești".

Compania lui Boris Birstein anunţă că nu practică atacuri raider. Insistă însă să primească 41 milioane de dolari de la Guvern

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite