Un nou pericol ne paşte! Scăderea preţurilor!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lumea cumpără mai puţine produse, dar cheltuieşte mai mulţi bani.
Lumea cumpără mai puţine produse, dar cheltuieşte mai mulţi bani.

Administraţia Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) anunţă că în pofida majorării costului carburanţilor şi a creşterii tarifelor la energia electrică, în următoarele trimestre vor domina factorii dezinflaţionişti. Adică trebuie să ne aşteptăm la reduceri de preţ.

Potrivit administraţiei BNM, încetinirea ritmului de creştere a economiei globale şi intrarea în recesiune a unor economii avansate, în condiţiile accentuării incertitudinii asociate crizei datoriilor suverane la nivel european, a început să se resimtă şi în economia Republicii Moldova.

"Astfel, diminuarea cererii externe, a fluxului de investiţii străine şi a volumului remiterilor poate determina scăderea evidenţiată a nivelului activităţii economice interne, fapt ce ar crea presiuni dezinflaţioniste semnificative", se arată într-un comunicat de presă al BNM.

Ne paşte dezinflaţia!?

În opinia specialiştilor BNM, factorii inflaţionişti vor surveni din partea majorării preţului la carburanţi influenţată de cotaţiile la bursele internaţionale şi a creşterii tarifelor la energia electrică drept consecinţă a majorării preţului de achiziţie. Totuşi, factorii dezinflaţionişti vor prevala în trimestrele viitoare, susţine Banca Naţională.

Conform datelor publicate de Biroul Naţional de Statistică (BNS), în luna martie 2012, ritmul creşterii preţurilor de consum (IPC) pentru ultimele 12 luni a constituit 5,4%, diminuându-se faţă de nivelul lunii precedente cu 0,7 puncte procentuale. Inflaţia de bază anuală a înregistrat o rată de 5,1%, micşorându-se cu 0,4 puncte procentuale faţă de nivelul lunii anterioare.

Potrivit BNM, informaţia cu privire la evoluţia IPC din trimestrul I al anului curent corespunde cu prognoza inflaţiei a Băncii Naţionale, publicată în Raportul asupra inflaţiei nr. 1 din luna februarie 2012, prin care a fost semnalată temperarea semnificativă a creşterii preţurilor în anii 2012 şi 2013.

Conform BNS, rata inflaţiei anuale pentru luna martie 2012 şi-a continuat trendul descendent diminuându-se cu 0,7 puncte procentuale faţă de luna precedentă până la nivelul de 5,4%. Rata inflaţiei lunare a consemnat o creştere de 0,2%, fiind condiţionată de majorarea preţurilor la produsele nealimentare cu 0,6% şi a tarifelor pentru prestarea serviciilor populaţiei cu 0,1%, în timp ce preţurile la produsele alimentare s-au redus cu 0,1%.

Evoluţia ratei lunare a inflaţiei pentru luna martie 2012 a fost determinată de majorarea preţurilor la combustibili ca urmare a introducerii accizei pentru gazul lichefiat şi a creşterii accizei la benzină şi motorină de la începutul acestui an şi, într-o măsură mai redusă, de evoluţia inflaţiei de bază. Preţurile la produsele alimentare şi cele reglementate au avut o influenţă minoră în perioada de referinţă.

Banca Naţională reafirmă că va monitoriza cu vigilenţă evoluţiile economice interne şi ale mediului economic internaţional, astfel încât, prin ajustarea corespunzătoare a instrumentelor de politică monetară, să asigure realizarea obiectivului stipulat în Strategia politicii monetare pe termen mediu, în vederea asigurării şi menţinerii stabilităţii preţurilor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite