Un milionar de la Chişinău ar putea rămâne fără averea din Transnistria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Terminalul de grâne din portul Giurgiuleşti, o altă investiţie a TransOil Group
Terminalul de grâne din portul Giurgiuleşti, o altă investiţie a TransOil Group

Autorităţile de la Tiraspol susţin că proprietarul fabricii de ulei din Bender, nu şi-a îndeplinit angajamentele investiţionale de 30 milioane de dolari şi ameninţă cu naţionalizarea întreprinderii, care face parte din grupul Transoil, deţinut de omul de afaceri Vaja Jhashi.

Campania declanşată de noua conducere de la Tiraspol de a face ordine în economia regiunii ar putea lovi şi în importanţi oameni de afaceri de la Chişinău. Unul dintre aceştia este milionarul Vaja Jhashi, preşedinte şi proprietar al „Trans Oil Group" din Moldova. Astfel autorităţile separatiste examinează posibilitatea renaţionalizării Fabricii de Ulei din Bender/Tighina. Motivul este acelaşi ca şi în cazul Combinatului de panificaţie din Tighina: nerespectarea angajamentelor investiţionale.

„Proprietarii şi-au asumat angajamentul de a învesti 30 milioane de dolari, dar au alocat doar un milion şi au plătit la privatizare alt milion de dolari. Au cumpărat întreprinderea pentru a o închide şi astfel fabrica de ulei din Moldova să poată funcţiona", susţine Aliona Şulga, „ministrul" economiei de la Tiraspol.

Milionarul Vaja Jhashi a monopolizat piaţa uleiului din Republica Moldova

Pachetul de acţiuni al Fabricii de Ulei din Bender/Tighina a fost cumpărat la finele anului 2003 de grupul W. J. Holding Limited, care mai deţinea şi Fabrica de ulei „Floarea Soarelui" din Bălţi. Anul trecut ambele întrerprinderi au trecut sub controlul Trans Oil Group.
Grupul, controlat de milionarul Vaja Jhashi, mai deţine şapte elevatoare, zeci de mii de hectare de teren agricol şi terminalul de cereale de la Giurgiuleşti.

La începutul lunii martie, pachetul de acţiuni al Combinatului de panificaţie din Tighina, cea mai mare întreprindere din domeniu din regiunea transnistreană, a fost reîntors în proprietatea autorităţilor de la Tiraspol. Pentru aceasta a fost necesară intervenţia structurilor de forţă, anunţă administraţia de la Tiraspol.

În regiunea transnisitreană a început naţionalizarea proprietăţilor familiei Smirnov

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite