Ucrainenii insistă asupra majorării prețului energiei electrice livrate în Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproximativ 75% din energia electrică este procurată din Ucraina și de la Centrala de la Cuciurgan
Aproximativ 75% din energia electrică este procurată din Ucraina și de la Centrala de la Cuciurgan

Pe 31 martie au expirat contractele de achiziție a energiei electrice din Ucraina şi Centrala de la Cuciurgan, semnate de GasNatural Fenosa şi RED-urile din nordul republicii. Întreprinderile de distribuire a energiei electrice negociază cu furnizorii, dar deocamdată nu au ajuns la un numitor comun. Or, furnizorii cer o majorare a prețului, dar autoritățile moldovenești se opun.

La 31 martie au expirat contractele de achiziţie a energiei electrice încheiate anul trecut, iar principalii furnizori, Centrala de la Cuciurgan şi compania ucraineană Power Trade, continuă să ceară un preţ mai mare. E adevărat că după o săptămână de negocieri mai active ucrainenii au mai cedat din preț și în loc de 7,5 cenţi americani pentru un kilowatt, cer acuma 7,0 cenți, Aceasta ar semnifica o majorare cu circa 15% a costului curentului și care dacă este acceptată va semnifica o majorare a tarifelor pentru consumatorii finali. Centrala de la Cuciurgan, controlată de grupul Inter RAO EES nu a anunțat dacă acceptă o diminuare a prețului.

Din aprilie energia electrică va fi mai scumpă cu 20%

Autoritățile moldovene însă refuză să accepte o scumpire.
"Majorarea de preţ pentru energia electrică este inacceptabilă", a declarat, vineri 30 martie, premierul Vlad Filat, în cadrul şedinţei Comisiei guvernamentale pentru redresarea situaţiei în complexul energetic.

Premierul a solicitat instituţiilor responsabile să negocieze noile contracte astfel încât să asigure cetăţenii Republicii Moldova cu energie electrică la un preţ cel puţin egal celui existent în prezent.

Ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a menționat că, în prezent, Chișinăul negociază cu trei furnizori de energie electrică din Ucraina, Rusia şi România.

Premierul chiar a anunțat că 30% din necesarul de curent îl vom lua din România. În același timp, specialiștii spun că din România nu putem importa cantităţi mari din cauza lipsei unor linii de interconexiune, dar şi a diferenţelor de sistem.

Cel mai probabil că prețul vechi va fi menținut până se va ajunge la o înțelegere finală.

Energia autohotonă, mai scumpă decât cea de import

Anul trecut preţul mediu al curentului electric furnizat de producătorii autohtoni a fost de circa 1,25 lei pentru un kilowat. În acelaşi timp, electricitatea cumpărată de la Cuciurgan şi din Ucraina ne-a costat circa 70 de bani kilowatul. Costurile de generare diferă şi la producătorii autohtoni. Astfel, la CET-1 este de 1,66 lei, cu 12% mai mult decât plătesc în prezent consumatorii casnici, iar la CET-2 - de 1,59 lei pentru un kilowat sau cu 7% mai mult.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite