Ucraina acuză Moldova că a furat energie electrică de milioane de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curentul din Ucraina continuă să vină în Moldova
Curentul din Ucraina continuă să vină în Moldova

Potrivit unei declaraţii emise de compania naţională Ukrenergo, întreprinderea de stat Moldelectrica, a sustras în primele patru zile ale lunii aprilie circa 30 de milioane de kWh de energie electrică din sistemul energetic al Ucrainei.

Administraţia Ukrenergo precizează că de la 1 aprilie 2012, livrările comerciale de energie electrică pentru Republica Moldova au fost sistate. În aceste condiţii, Moldelectrica, în calitate de operator de sistem al Moldovei, trebuie să asigură menţinerea un flux echilibrat a curentului electric pe secţiunea Ucraina-Moldova şi să acopere consumul de energie electrică din contul majorării capacităţii de generare a Centralei de la Cuciurgan sau din alte surse.

Mai mult, operatorul ucrainean acuză compania moldovenească că nu respectă angajamentele din acordurile tehnice moldo-ucrainene de funcţionare a sistemelor energetice.
Potrivit Ukrenergo, în perioada 1-4 aprilie, Moldova a luat din sistemul energetic ucrainean circa 30 milioane de kWh, lucru ce poate crea probleme majore.
"Pe perioada negocierilor dintre operatori privind semnarea contractelor de livrare a energiei electrice, toată energia care a traversat hotarul poate fi calificată de către Vama regională Kiev drept contrabandă", au atenţionat reprezentanţii operatorului de sistem din Ucraina.

Conform unor calcule valoarea energiei electrice consumate în primele patru zile depăşeşte două milioane de dolari, la care ar putea fi aplicate penalităţi de peste jumătate de milion de dolari.

Amintim că de la 1 aprilie, compania ucraineană DTEK Power Trade şi Centrala de la Cuciurgan au sistat livrările de energie electrică pe motiv că vechile contracte au expirat, iar autorităţile de la Chişinău şi companiile de distribuţie nu au acceptat preţul şi condiţiile noi impuse de acestea.

Astfel preţul curentului ar urma să crească cu circa 13,2% până la 6,9 cenţi pentru un kilowatt.

În condiţiile în care Power Trade şi Centrala de la Cuciurgan au sistat livrările, Republica Moldova ia în mod neautorizat energie electrică din sistemul ucrainean.

Război energetic moldo-ucrainean. Ucraina acuză Republica Moldova că-i fură energia electrică

Deputaţii din Ucraina chiar au acuzat Republica Moldova că le fură curentul. Autorităţile de la Chişinău au promis că situaţia se va rezolva în cel mai scurt timp, dar au confirmat că acordul de import cu furnizorul din Ucraina nu este încă semnat.

Ruşii ne vor da energie electrică, dar mai scumpă cu 13,2%

România ar putea asigura 30% din necesarul de energie electrică a Republicii Moldova

Ucraina a sistat livrările de curent electric în Republica Moldova

Ucraina nu mai dă energiei Republicii Moldova. Soluţia ar putea veni din România

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite