Ucraina a sistat livrările de curent electric în Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la 1 aprilie, circa 75% din necesarul de electrictate al ţării este asigurat de Centrala de la Cuciurgan, controlată de grupul rus Inter RAO EES. Autorităţile susţin că ţara nu va rămânea fără lumină.

În dimineaţa zilei de 1 aprilie, compania ucraineană Power Trade a sistat livrările de curent electric în Republica Moldova. Administraţia întreprinderii a refuzat să continue negocierile pe marginea unui nou contract, insistând ca preţul să crească mai mult decât e gata să plătească partea moldovenească, a anunţat vicepremierul Valeriu Lazăr, ministrul Economiei.

Ucrainenii insistă asupra majorării prețului energiei electrice livrate în Moldova

„În prezent necesarul de curent electric este asigurat de către Centrala de la Cuciurgan şi de către centralele locale", a menţionat Valeriu Lazăr. Potrivit vicepremierului, din punct de vedere tehnic, nu ar exista niciun risc ca ţara să rămână fără lumină.

Şi Silvia Radu, preşedintele Gaz Natural Fenosa, a dat asigurări că nesemnarea contractului nu va afecta asigurarea consumatorilor cu energie electrică. În acelaşi timp, oficialităţile, dar şi reprezentanţii Gas Natural Fenosa susţin că negocierile privind preţul de achiziţie a energiei electrice continuă pentru a obţine un tarif cât mai mic.

Astfel, ucrainenii au mai cedat și, în loc de 7,5 cenţi americani pentru un kilowatt, cereau la finele săptămânii trecute un preţ de circa 7,0 cenți. Şi Centrala de la Cuciurgan a mai scăzut din pretenţii şi nu mai solicită 7,3 cenţi pentru un kilowatt, ci 6,9 cenţi.

Scumpire inevitabilă

„Este un preţ cu peste 13% mai mare şi acceptarea acestuia ar însemna o majorare cu circa 10% a tarifelor la energia electrică achitate de consumatori", a comentat oferta Centralei de la Cuciurgan vicepremierul Valeriu Lazăr.

Ministrul Economiei a precizat că administraţia întreprinderii îşi argumentează cererile de majorare prin faptul că pe parcursul anului trecut s-a scumpit gazul, iar estimările arată că preţul metanului ar putea să mai crească şi, respectiv, la stabilirea noului cost inclus în contract trebuie să se ia în calcul şi acest aspect.

În acelaşi timp, prim-ministrul Vlad Filat a declarat în cadrul şedinţei Comisiei guvernamentale pentru redresarea situaţiei în complexul energetic că „majorarea de 20% pe care au solicitat-o furnizorii este inacceptabilă". Premierul a solicitat instituţiilor responsabile „să negocieze noile contracte astfel încât să asigure cetăţenii Republicii Moldova cu energie electrică la un preţ cel puţin egal cu cel actual".

Energia locală de 2,3 ori mai scumpă

Specialiştii susţin că, din punct de vedere al asigurării securităţii energetice, dependenţa de un singur furnizor de curent nu este un lucru bun pentru ţara noastră. Cât despre importarea a circa 30% din necesarul de electrictate din România, atât oficialii, cât şi specialiştii spun că posibilă, doar că preţul nu poate fi mai mic.

Centralele locale nu pot asigura mai mult de 30% din necesarul de energie electrică a ţării. Preţul acesteia însă este foarte mare. Astfel costul kilowatt-ului la cele două CET-uri din Chişinău este de 1,59-1,66 lei, de 2,3 ori mai mult decât preţul de achiziţie de la Cuciurgan.

Ucraina a sistat livrările de curent electric în Republica Moldova

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite