Tutunul, comoară pentru bugetul Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul trecut veniturile la vistieria statului de la aplicarea accizelor la produsele din tutun au înregistrat o cotă record de 408,9 milioane de lei, triplu faţă de anul 2009.

Conform unui raport preliminar al Ministerului Finanţelor privind executarea bugetară pentru anul 2010 şi prognoza pentru anul 2011, în anul trecut statul a obţinut venituri de 2067,1 milioane de lei de la aplicarea de accize, cu 5,3% mai mult decât s-a planificat.
Creşterea mai mare a veniturilor la buget de la accize se datorează în special tutunului. Astfel dacă iniţial s-a planificat acumularea a 276,5 milioane de lei venituri de la taxarea ţigărilor, în final au fost strânse 408,9 milioane de lei.

FUMATUL TOT MAI
PROFITABIL PENTRU BUGET

Pentru anul curent autorităţile planifică o creştere cu 40% a veniturilor de la accize la produsele din tutun. Aceasta se va datora majorării începând cu 1 aprilie 2011 a accizelor la ţigări cu 50%.
De notat că cele mai mari venituri de la mărfurile supuse accizei se acumulează de la importul de benzină şi motorină, ţigări şi de la importul de autoturisme.
Pentru anul curent veniturile bugetare de la accize sunt estimate la 2468,4 milioane de lei, cu 19,4% mai mult ca în anul 2010.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite