Turismul moldovenesc, răpus de monopolul statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moldovenii speriaţi de tarifele mari la călătoriile avia practicate la Chişinău, preferă să plece din Odesa.

Reprezentanţi agenţiilor de voiaj monopolizarea zborurilor spre unele destinaţii turistice populare.

Specialiştii spun că cel puţin 10 mii de turişti din Moldova au preferat anul trecut să călătorească spre Antalya, Turcia, cu avioane ce decolează din Odesa. Situaţia s-ar putea repeta şi în acest an, susţine Sevastian Botnari, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).
„Acest lucru îi afectează în mod direct pe consumatori, dar şi agenţiile de turism. Din cauza monopolului la zborurile spre unele destinaţii tarifele ajung a fi exagerat de mari", mai afirmă Botnari. „În consecinţă, pentru a putea oferi servicii la costuri mai mici, agenţiile sunt nevoite să le recomande turiştilor să călătorească cu avioane ce decolează din alte aeroporturi", adaugă Sevastian Botnari.

Pierderi de
20 milioane de lei

Surse din cadrul unei agenţii de voiaj ne-au declarat că anul trecut le recomandau doritorilor de a pleca la odihnă în Turcia să ia avionul de la Odesa, iar economia de bani în cazul unui cuplu oscila între 100 şi 300 de euro.
De cealaltă parte, Olga Balan, PR manager la Compania de stat Air Moldova, spune că în anul 2010 redirecţionarea fluxului de turişti spre Odesa a avut loc din cauza „refuzului intenţionat al Companiei Moldavian Airlines de a opera cele două curse regulate spre Antalya, care au fost preluate de la Air Moldova".
„La doar două luni după obţinerea licenţei, în luna iunie 2010, Moldavian Airlines a renunţat în mod oficial la exploatarea rutei Chişinău-Antalya. În consecinţă, industria transporturilor aeriene a suferit pierderi de peste 20 de milioane de lei şi pentru prima dată în ultimii şase ani, operatorii străini au transportat cu 60% mai mulţi turişti decât companiile aeriene moldoveneşti", a declarat Olga Balan.
Nicolae Petrov, preşedintele Companiei Moldavian Airlines susţine că a inaugurat în anul curent o cursă charter spre Antalya, dar aceasta ar putea fi sistată din cauza autorităţilor, care îl impun să ceară acordul Companiei de stat Air Moldova pentru a opera zboruri spre această direcţie.
Conform datelor statistice, în anul 2009 spre destinaţiile de vacanţă din Turcia au fost transportaţi 44.351 pasageri. Anul trecut, operatorii aerieni au transportat în total spre Turcia 61.724 turişti, în creştere cu 39%.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite