(P) Tarifele la gaz din Republica Moldova vor creşte, dar rămân mai mici decât în Uniunea Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scumpirea semnificativă a preţului de import al metanului face inevitabilă o nouă ajustare a tarifelor pentru consumatori. Moldovagaz este în căutarea posibilităţilor de a nu permite majorarea bruscă a acestora. Specialiştii din cadrul companiei Moldovagaz spun că fără un preţ adecvat întreprinderea s-ar putea confrunta cu probleme la efectuarea plăţilor către furnizorul de gaze, concernul rus Gazprom.

Există un curent de opinie precum că Republica Moldova deja a ajuns la nivelul Europei în privinţa mărimii tarifelor la gaze pentru consumatorii casnici.

În realitate, mai avem mult pentru a egala statele UE la acest capitol, chiar dacă în ultimii ani costul combustibilului albastru s-a majorat considerabil.

Citește și:

De ce consumatorii din Republica Moldova plătesc mai puţin la gaz, decât țările din Uniunea Europeană

Atât statisticile UE, cât şi calculele efectuate de experţii de la Centrul de Cercetări Economice „RIA-Analitika", arată că la ora actuală tarifele la gaze pentru consumatorii din ţara noastră sunt printre cele mai mici din această regiune a Europei.

Astfel, potrivit unui rating privind preţul la metan pentru populaţie, elaborat de „RIA-Analitika", Republica Moldova se clasează pe locul 27 din 32 de ţări analizate. Se constată că pentru moldoveni gazul este de 3,5 ori mai ieftin decât pentru locuitorii din Suedia şi Danemarca. Ultima are suficiente resurse de gaz, dar a stabilit un tarif mare pentru a stimula economisirea acestei resurse energetice epuizabile.

Mai puţin decât moldovenii achită doar consumatorii din Kazahstan, Rusia, Ucraina, Belarus şi Armenia. În cazul Kazahstanului şi Rusiei motivul este evident: aceste state dispun de importante resurse de gaze şi îşi pot permite luxul de a menţine un tarif mai mic pentru consumatori, chiar dacă în ultimii ani şi în aceste ţări costurile au crescut semnificativ.

RUSIA AR PUTEA REDUCE CU 30% PREŢUL LA GAZE

Administraţia întreprinderii „Moldovagaz" spune că şi în cazul Ucrainei, a Belarusului sau a României, unde tarifele interne deseori sunt mai mici decât preţul de import, există explicaţii adecvate.

„Nu este nimic surprinzător în toate acestea. Ucraina şi România dispun de rezerve importante de metan şi folosesc gazul extras din ţară pentru a-l livra la preţuri mai mici consumatorilor casnici, decât cel de import", spune Alexandru Gusev, preşedintele companiei Moldovagaz.

Potrivit lui Gusev, România extrage anual circa 11 miliarde de metri cubi de gaze, iar costul acestuia este de 165 de dolari pentru o mie de metri cubi. Şi Ucraina extrage circa 21 de miliarde de metri cubi de metan.

„Din aceste motive, tarifele pentru consumatorii casnici sunt mai mici în Ucraina decât în Moldova. În România sunt ceva mai mari, dar sunt printre cele mai scăzute din UE, anume graţie gazului ieftin extras în ţară", precizează preşedintele Moldovagaz.

Anul trecut, ţara noastră a importat gaz la un preţ de peste 250 de dolari pentru o mie de metri cubi, Ucraina însă a plătit la import 260 de dolari, iar România - circa 360 de dolari.

Cât despre Belarus, apoi această ţară, spre deosebire de Republica Moldova, importă gazul fără a achita taxa vamală de 30%, aplicată de Rusia la exportul acestui combustibil în alte state decât cele care fac parte din Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan.

DE CE VOR CREŞTE TARIFELE

Evoluţiile de ultimă oră pe piaţa mondială şi regională denotă că în cel mai scurt timp va fi nevoie de o nouă ajustare a tarifelor achitate de consumatori. Or, preţul gazului este în continuă creştere şi aceasta este rezultatul scumpirii petrolului şi a produselor petroliere.

Dacă în primul trimestru al anului 2011 ţara noastră a importat gaz la preţul de 292,88 dolari pentru o mie de metri cubi, în al doillea trimestru a plătit 321,71 dolari, iar în al treilea trimestru preţul estimat este de 361,17 dolari.

Calculele specialiştilor de la Moldovagaz arată că, dacă preţurile mondiale la produsele petroliere vor rămâne înalte, în al patrulea trimestru al acestui an vom plăti un tarif de import de 401,06 dolari pentru o mie de metri cubi de gaz.

În consecinţă, preţul mediu al gazului importat în Moldova pentru întreg anul 2011 va fi de 341 de dolari, cu 12% peste nivelul luat în calcul de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) la aprobarea tarifului în vigoare.

În realitate, ar fi nevoie de o ajustare mai semnificativă a tarifului. Or, pentru primele nouă luni ale anului 2011, preţul mediu de import practic va fi de circa 305 dolari pentru o mie de metri cubi, valoare egală cu cea inclusă în tariful în vigoare.

Ţinând cont că de la 1 octombrie preţul de import va fi de circa 401 dolari, apoi ar fi necesară o ajustare cu circa 30%.

„Este evident că nu va fi o asemenea majorare. Pentru aceasta administraţia Moldovagaz depune toate eforturile, inclusiv negociază cu Gazprom obţinerea unor reduceri de preţ în cadrul noului contract de import pentru cinci ani, începând cu anul 2012. Totodată, un alt factor pozitiv îl constituie aprecierea leului faţă de dolar", explică Alexandru Gusev.

Conducerea Moldovagaz mai anunţă că a prezenta la ANRE toate calculele şi informaţiile necesare pentru ajustarea tarifelor pentru consumatori.

Suntem în UE la preţuri

Dacă la tarifele pentru gaze suntem încă departe de Europa, la alte resurse energetice putem spune că ne-am integrat deja în UE şi suntem „în rând cu lumea". Astfel, preţurile benzinei şi motorinei în ţara noastră aproape le-au egalat pe cele din multe state din Uniunea Europeană.

Asta chiar dacă taxele şi accizele aplicate la importul acestor produse petroliere sunt de câteva ori mai mici în ţara noastră comparativ cu cele în vigoare în ţările membre ale UE.

La energia electrică este aceeaşi situaţie. Specialiştii de la Centrul de Cercetări Economice „RIA-Analitika" chiar s-au arătat surprinşi că tarifele la curentul electric pentru consumatorii casnici din Republica Moldova sunt deja mai mari decât cele din Bulgaria şi le-au egalat pe cele din Ţările Baltice, România şi alte state.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite