TVA-ul mai mare la zahăr ne va face viaţa mai amară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zahărul moldovenesc se va scumpi dacă TVA va fi de 20% FOTO: ADEVĂRUL
Zahărul moldovenesc se va scumpi dacă TVA va fi de 20% FOTO: ADEVĂRUL

Mai mulţi producătorii de sfeclă de zahăr din Republica Moldova se arată îngrijoraţi de intenţia autorităţilor de a majora TVA-ul la zahăr de la 8% la 20%, începând cu 1 ianuarie 2012.


„În urma acestei majorări, va avea de suferit una dintre cele mai importante ramuri ale agriculturii, cea de producere a sfeclei de zahăr, care în ultimii ani s-a revitalizat", se arată într-o scrisoare deschisă adresată premierului Vlad Filat.

În ultimii ani, cultivatorii de sfeclă au făcut investiţii considerabile în modernizarea tehnicii agricole specializate. Astfel, doar în 2009-2011 producătorii agricoli au cumpărat 35 de combine noi de recoltare a sfeclei de zahăr, fiecare dintre ele costând 350-400 de mii de euro.

„Avem ce pierde, deoarece volumul total al investiţiilor noastre în procurarea tehnologiilor specializate depăşeşte 400 de milioane de lei", spun producătorii.

Ei mai susţin că majorarea cotei TVA la zahăr va avea consecinţe dezastruoase asupra ramurii. Printre acestea se numără micşorarea preţurilor de achiziţii la sfeclă de zahăr, ceea ce va duce la reducerea suprafeţelor cultivate, sporirea contrabandei şi reorientarea fabricilor din Moldova la producerea zahărului din trestie.

Gheorghe Magdil, directorul companiei „Magt-Vest", care deţine două fabrici de zahăr, spune că majorarea taxei va duce la scumpirea producţiei şi scăderea competitivităţii zahărului moldovenesc pe piaţă. Potrivit lui Magdil, majoritatea statelor UE şi a celor din regiune aplică un TVA la zahăr de 8-12%.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite