TELENOVELA PRIVATIZĂRILOR SINDICALE Cum au fost înstrăinate proprietățile de la Condrița şi ce s-a întâmplat cu „Nufărul Alb“ de la Cahul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ce-a mai rămas din sanatoriul „Constructorul“ de la Condrița
Ce-a mai rămas din sanatoriul „Constructorul“ de la Condrița

În Condriţa, o suburbie situată la 25 de kilometri de Chişinău, în pădurea în care se află şi reşedinţa prezidenţială, sindicatele au avut cândva două obiective mari: complexul pentru pregătirea sportivilor, cunoscut ca Baza de odihnă „Nistru", şi centru de reabilitare pentru copii „Constructorul". Ambele au fost vândute, iar terenurile din jur - fie date în arendă, fie comercializate.

Baza „Nistru", rămasă nefinalizată din perioada sovietică, a fost vândută în februarie 2006 cu 270.000 de dolari firmei „Aniconix-Grup", condusă de antreprenorul Vitali Cebanu. La scurt timp, acesta a cumpărat şi aproape 15 hectare de teren din preajmă, cu 2,7 milioane de lei.

Ulterior, totul a fost vândut firmei „Vitran-Exped", parte a Holdingului „ADAF-Grup", condus de acelaşi Cebanu. Holdingul planifica să construiască pe locul bazei „Nistru" un complex de vile de lux, numit „Villagio". A rămas doar proiectul, ne arată hârtiile primarul satului Condriţa, Alexei Boşneaga. Clădirile continuă să se distrugă, iar terenul este din nou scos la vânzare de către o bancă.

ABUZ COLECTIV, RĂMAS NESANCŢIONAT

Potrivit unor surse din cadrul sindicatelor, prin 2007, preşedintele de atunci, Vladimir Voronin, în timp ce se afla la reşedinţa prezidenţială de la Condriţa, s-a interesat de soarta complexului „Nistru".

Citește și:

Cum a ajuns hotelul "Cosmos" la Ilan Shor

INVESTIGAŢIE Milioanele sindicatelor. Vezi cum au ajuns proprietăţile sindicale în posesia firmelor lui Ilan Shor

Sindicatele din Moldova solicită demiterea conducerii Casei Naţionale de Asigurări Sociale

Urmare a acestui interes sau nu, Procuratura Generală a constatat că la înstrăinarea acestuia s-a comis abuz în serviciu. La 29 septembrie 2008, a fost intentată o cauză penală pe faptul abuzurilor comise de factorii de decizie sindicali, ne-a informat CCCEC.

Însă nimeni n-a mai fost tras la răspundere, iar dosarul a fost clasat, la 14 mai 2010, pe motiv că „decizia care a produs efectul juridic a fost adoptată de către un organ colegial, iar atragerea la răspundere penală a tuturor membrilor este imposibilă".

„CONSTRUCTORUL", ÎN PARAGINĂ

La intrarea în Condriţa, chiar lângă mănăstirea din localitate, printre copaci, se vede o tabără părăsită. Aceasta a fost cândva baza de odihnă pentru copii „Constructorul". În ultimii ani însă tabăra nu mai funcţiona, iar în 2007 a fost vândută firmei „Sansindcom", unde 75% deţine SRL „Casa Vinului", condusă de liderul PSD, Victor Şelin.

Potrivit Primăriei Condriţa, acesta intenţiona să construiască în locul căsuţelor cu două nivele, din coteleţ, un centru de reabilitare şi agrement. La scurt timp, firma a luat în arendă şi terenul aferent, circa opt hectare, pentru 50 de ani, angajându-se să achite în bugetul local câte 143.000 de lei anual. Firma n-a realizat însă proiectul.

Actualul preşedinte al CNSM, Oleg Budza, care s-a aflat în cadrul organelor de conducere ale sindicatelor mai mulţi ani, spune că nu poartă nicio vină pentru faptul că cele două obiective au fost vândute. „Ele nu mai erau rentabile", susţine Oleg Budza.

SANATORIUL „NUFĂRUL ALB“

Un obiect pe care Confederaţia era cât pe ce să-l piardă este Sanatoriul „Nufărul alb“ din Cahul. Ani de-a rândul, Federaţia Naţională a Sindicatelor (ulterior Confederaţia) s-a judecat cu colectivul de muncă, în frunte cu medicul-şef Vasile Scutelnic. După crearea, în 2001, în baza sanatoriului a unui SRL, în care sindicatele aveau 20%, iar angajaţii – 80%, lucrurile par să fi scăpat de sub controlul sindicatelor.

Veniturile sanatoriului au început să nu mai ajungă la CNSM. Aşa că aceasta a cerut prin judecată anularea deciziei de constituire a SRL-ului. După ani buni de procese, Oleg Budza ne informează că, recent, CNSM a câştigat procesul la Curtea Supremă, aşa că sanatoriul urmează să fie reînregistrat ca proprietate a sindicatelor.

ORDINUL REPUBLCII CU DOSAR PENAL
 
Pe durata litigiilor judiciare, pe numele medicului-şef al Sanatoriului „Nufărul Alb“, Vasile Scutelnic, au fost deschise două dosare penale, unul pentru  că ar fi falsificat acte la constituirea SRL-ului, iar altul pentru că ar fi delapidat fonduri şi ar fi favorizat firmele feciorilor săi la achiziţiile pentru sanatoriu. Cele două dosare, unul deschis în 2008, iar altul în 2010, au fost comasate, iar urmărirea penală nu s-a încheiat, informează Procuratura Anticorupţie.

Vasile Scutelnic a negat anterior că ar fi comis delapidări şi falsificare de acte. El afirmă că unele greşeli din procesele-verbale ar fi fost comise din cauză că medicii de la sanatoriu nu au avut experienţă de întocmire a actelor. Cât priveşte acuzaţiile de fraudă, el susţine că cineva a înterpretat greşit achiziţiile făcute de el pentru sanatoriu. În pofida urmăririi penale, Vasile Scutelnic, care este şi consilier raional din partea PD la Cahul, a fost decorat recent, de ziua medicului, cu Ordinul Republicii, de către şeful său de partid, Marian Lupu. 

Articolul a fost realizat de reporterii Centrului de Investigaţii Jurnalistice (CIN) cu suportul financiar al Asociaţiei Jurnaliştilor de Investigaţie din Danemarca FUJ/SCOOP.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite