Sute de milioane de dolari se pierd la trecerea vămilor de la Prut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valoarea mărfurilor în vamă nu totodeauna este anunţată corect
Valoarea mărfurilor în vamă nu totodeauna este anunţată corect

Diferenţe inexplicabile de 139 de milioane de dolari la import şi de 42 milioane de dolari la export se atestă în cifrele oficiale privind schimburile comerciale dintre România şi Republica Moldova în primele opt luni ale anului 2011.

Potrivit Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri din România (MECMA), exporturile în Republica Moldova au crescut în primele opt luni ale anului cu 52,5%, iar importurile din ţara noastră s-au majorat cu 114,7%. Astfel, exportul României în Republica Moldova a fost de 509,6 milioane de dolari, în timp ce importurile din ţara noastră au constituit 206,8 milioane de dolari.

Datele Biroului Naţional de Statistică (BNS) de la Chişinău arată însă că ţara noastră a exportat în România mărfuri în valoare de 249,1 milioane de dolari şi a importat de 370,1 milioane de dolari. Altfel spus apare o diferenţă de 139 de milioane de dolari la import şi de 42 milioane de dolari la export.

Lilia Racu, specialist în relaţii cu publicul la BNS, explică situaţia prin faptul că datele moldoveneşti nu includ şi operaţiunile de export-import ale întreprinderilor din stânga Nistrului, pe când datele MECMA din România iau în calcul şi aceste informaţii.

Dacă e să dăm crezare argumentelor invocate de specialiştii dela statistică atunci diferenţele sunt chiar mai mari. Astfel, dacă adăugăm la cifra oficială şi livrările din Transnistria în România, se constată că în ţara vecină au intrat cu circa 90 milioane de dolari mai multe mărfuri, decât arată datele oficiale româneşti.

Diferenţe suspecte sute de milioane de dolari

Economistul Viorel Chivriga susţine că diferenţele denotă existenţa unor probleme grave în reflectarea datelor reale de către Vamă şi Statistică. „În acest caz, ar trebui să se autosesizeze Curtea de Conturi. Nu-i exclus ca la mijloc să fie scheme prin care la export este majorată valoarea unor produse pentru a obţine returnare de TVA", a menţionat Chivriga. Totodată, economistul nu exclude ca la mijloc să fie scheme prin care valoarea mărfurilor aduse în ţară este diminuată pentru a plăti mai puţine taxe.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite