Sute de milioane de dolari pentru păstrarea monopolului termic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sistemul termoenergetic din Chişinău generează pierderi de sute de milioane de lei
Sistemul termoenergetic din Chişinău generează pierderi de sute de milioane de lei

Banca Mondială anunţă că ne va da bani pentru modernizarea sistemului termoenergetic din Capitală, dacă CET-urile fuzionează cu Termocom. În caz contrar, monopolul energiei termice ar putea fi lichidat, susţin autorităţile

Reprezentanţii echipei energetice a Băncii Mondiale (BM), aflate într-o misiune la Chişinău, au anunţat că instituţia este disponibilă, împreună cu alte organisme financiare internaţionale, să finanţeze, în condiţii concesionale, modernizarea întreprinderii rezultate din fuzionarea centralelor electrice cu termoficare CET-1și CET-2 cu furnizorul municipal de agent termic, SA Termocom.

SINGURA SOLUȚIE

Vicepremierul Valeriu Lazăr a declarat că această abordare este singura soluţie reală pentru datoriile istorice şi curente ale Termocom, alternativa fiind lichidarea întreprinderii. „Cu o singură acţiune complexă vom rezolva o serie de probleme - de la datoriile istorice de 2,5 miliarde de lei până la perspectiva de dezvoltare a întreprinderii, fără a pune presiune pe consumatori", a explicat ministrul Economiei.

Conform unor estimări preliminare, BM ar putea aloca câteva zeci sau chiar sute de milioane de dolari sub formă de credite, pentru o perioadă de 40 de ani, pentru restructurarea sistemului termoenergetic din Chișinău.

„Nu este exclus ca structuri din cadrul BM, precum Corporaţia Financiară Internaţională, să devină acţionari la întreprinderea formată după comasare", a precizat Vadim Ceban, şeful Direcţiei securitate şi eficienţă energetică din cadrul Ministerului Economiei.

MAI DEGRABĂ O PIEDICĂ

Nicolae Mogoreanu, preşedintele Asociaţiei Consumatorilor de Energie, critică însă proiectul şi spune că fuzionarea contravine nu doar logicii, dar și legislaţiei. „Nu e normal că se creează un nou monopol, în timp ce Republica Moldova s-a angajat să liberalizeze piaţa termoenergetică", acuză specialistul.

„Dacă va fi creată, această nouă structură ar putea fi mai degrabă o piedică în calea companiilor care sunt gata să investească în producţia de energie electrică şi termică din Capitală, asigurând astfel tarife mai mici. Or, CET-urile noastre au ajuns să producă energie electrică şi termică la cele mai mari tarife din regiune şi chiar din Europa", a adăugat expertul.

La finele anului trecut, Guvernul a adoptat Planul de acţiuni privind restructurarea sistemului centralizat de alimentare cu energie termică din Capitală. Acesta prevede trei soluţii de restructurare, inclusiv lichidarea Termocom şi aprovizionarea cu energie termică a consumatorilor de către CET-uri, fără intermediar. O altă variantă ar fi ca Termocom să treacă în proprietatea statului. Este examinată şi posibilitatea ca toţi creditorii să devină coacţionari. În acest caz, Consiliului Municipal Chişinău i-ar reveni mai puţin de 5%, iar acţionar majoritar ar fi CET-2.

2,5 miliarde de lei.
Este datoria Termocom faţă de CET-uri, Moldovagaz, Apă-Canal. În acelaşi timp, întreprinderea are de recuperat circa 400 milioane de lei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite