Strategie nouă pentru un sistem energetic învechit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul reactualizează Strategia energetică a ţării şi o extinde până în anul 2030 pentru ca aceasta să corespundă noilor condiţii. Dacă va fi adoptată aceasta va fi a patra strategie din ultimii 15 ani, din care nici una nu a fost realizată.

După cinci ani de la adoptarea Strategiei energetice pentru perioada 2007-2020, autorităţile au decis că aceasta nu mai corespunde cerinţelor vremii şi ar trebui modificată esenţial.

„Actuala strategie conţine 1.001 de lucruri prin care ne propunem să facem totul, dar până la urmă nu am reuşit nimic. Trebuie să ne concentrăm pe obiective concrete şi să alegem bine priorităţile", aşa a argumentat vicepremierul Valeriu Lazăr necesitatea elaborării şi adoptării unui nou document.

Potrivit vicepremierului, în toate statele din regiune sunt revizuite strategiilor energetice şi ţara noastră nu poate fi o excepţie.

Blanka Andres Ordax, coordonator la Directoratul general pentru Politici Energetice al Comisiei Europene, a precizat că noul document va fi parte la o strategie regională în cadrul Comunităţii Energetice. „Aceasta va permite implementarea de proiecte regionale, care să îmbunătăţească securitatea energetică a statelor-membre", a afirmat expertul de la UE. Totodată, Blanka Andres Ordax a dat asigurări că UE va continua să acorde sprijin financiar şi logistic ţării noastre la dezvoltarea legislaţiei secundare şi la întărirea capacităţii de administrare în domeniul energetic.

„CET-urile trebuiau demult închise"

„Nu trebuie să mizaţi pe faptul că vecinii vă vor rezolva problemele energetice. Singuri trebuie să reduceţi pierderile din sector şi să dezvoltaţi propriile instalaţii de generare", a specificat Gary Stuggins, economist principal pentru energie la Banca Mondială.

Expertul a vorbit în termeni foarte duri despre starea infrastructurii eneregtice din ţara noastră. „Centralele electrice de termificare, CET-1 şi CET-2 din Capitală, sunt învechite şi extrem de ineficiente şi în orice ţară din lume ar fi fost de mult închise", a declarat Gary Stuggins.

În opinia economistului de la Banca Mondială, chiar dacă Republica Moldova este nevoită să importe 80% din necesarul de curent electric, autorităţile ar trebui să facă tot posibilul ca să aibă cel puţin cinci furnizori, din care niciunul să nu deţină o cotă mai mare de 35% din piaţa de energie, dar şi de gaze.

Gunnar Bark, consultant la compania AF Group şi şef al echipei de experţi care au elaborat documentul, a precizat că noua strategie va fi un ghid pentru dezvoltarea sectorului energetic, ca acesta să sprijine o creştere economică a ţării. Printre măsurile principale sunt realizarea, până în anul 2018, a interconexiunilor energetice de gaze cu România şi aderarea la reţeaua energetică pan-europeană ENTSO-E, cu sau fără Ucraina.

Liberalizarea pieţei până în 2020

În prima perioadă, până în anul 2020, autorităţile îşi propun să reducă consumul de resurse, să dezvolte noi instalaţii de generare şi să liberalizeze piaţa. În cea de-a doua etapă, până în 2030, Moldova va trebui să dezvolte producerea energiei regenerabile.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite