Stranierii din Republica Moldova câştigă cât un PIB al ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei circa jumătate de milion de moldoveni plecaţi la muncă peste hotare obţin un venit mediu anual de 5 miliarde de dolari. Un studiu realizat de Institutul de Economie, Finanţe şi Statistică (IEFS) arată că suma este egală cu toată producţia economică a Moldovei, în 2009

În studiul „Reflecţii referitor la situaţia curentă a Republicii Moldova în comparări internaţionale", realizat de Zaharia Olărescu, cercetător ştiinţific în cadrul  IEFS, se precizează că numărul oficial al moldovenilor aflaţi la muncă peste hotare este cu mult mai mare decât 294 mii de persoane, cât arată statisticile oficiale.
Conform estimărilor lui Olărescu, peste hotare s-ar afla aproape jumătate de milion de cetăţeni, care obţin un venit mediu de peste 800 de doari pe lună.
Pornind de la aceste cifre, Zaharia Olărescu crede că cetăţenii moldoveni care muncesc în străinătate au un câştig anual de 60 miliarde de lei, adică 5 miliarde de dolari. Suma este egală cu valoarea PIB-ul ţării noastre, în 2009. Totodată economistul susţine că mai există economia tenebră „o altă sursă de venituri, pe care statistica oficială nu este în stare să o identifice integral".

DE TREI ORI MAI
BOGAŢI DECÂT ÎN ACTE

Aceasta ar avea o cotă de peste 30% din PIB, faţă de cel real calculat de autorităţi, adică încă de 20 miliarde de lei. „Dacă adunăm PIB-ul oficial cu cele două cifre, obţinem o cifră nouă, egală cu 140 miliarde de lei. Asta este echivalentul unui venit de 2,3 ori mai mare decât cel calculat de statistica oficială pentru anul 2009. Altfel spus, avem un venit de 6,5 mii de dolari pe cap de locuitor şi nu de 2,8 mii de dolari, aşa cum se arată în studiile internaţionale privind Paritatea Puterii de Cumpărare (PPC)", susţine economistul.
Chiar şi această cifră, mult mai mare decât cea luată în calcul de specialiştii străini, reprezintă doar jumătatedin PIB-ul pe cap de locuitor atins de state precum Letonia, România, Belarus şi constituie circa 25% din cel al Cehiei şi Sloveniei.

AVEM NEVOIE DE 15 ANI PENTRU
A AJUNGE LA NIVELUL ACTUAL AL CEHIEI

Calculele specialiştilor demonstrează că, dacă s-ar întâmpla un miracol şi economia Republicii Moldova ar începe să se dezvolte în ritmuri accelerate, cu creşteri anuale de 10% a PIB-ului, şi am porni de la venitul de 6,5 mii dolari pe locuitor, ar fi nevoie de cel puţin 7 ani ca să atingem nivelul actual al Letoniei, României şi a Belarusiei.
Pentru a ajunge la nivelul Sloveniei şi Cehiei sunt necesară de 14-15 ani de creştere economică de peste 10% pe an.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite