Sectorul bancar din Republica Moldova a fost pus sub lupă de Banca Naţională a Moldovei. Una dintre instituţiile financiare cu probleme este şi Banca de Economii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câteva instituţii financiare au intrat sub monitorizarea mai atentă a Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), dar oficialii refuză să spună din ce motive. Experţii susţin însă că mai multe bănci au probleme ce ţin de gestionarea riscurilor, pierderi şi portofoliul mare de credite neperformante.

Un grup de bănci din Republica Moldova se află în prezent sub monitorizarea „mai atentă" a Băncii Naţionale (BNM), a declarat guvernatorul instituţiei, Dorin Drăguţanu. Acesta a confirmat pentru „Adevărul" că este vorba de Banca de Economii (BEM) şi Universalbank, dar şi alte câteva bănci, fără a da mai multe detalii.


„Nu se întâmplă nimic deosebit. Sunt câteva bănci cărora le acordăm o atenţie mai mare, pentru a le consulta să depăşească anumite probleme", a explicat Dorin Drăguţanu. Guvernatorul BNM ne asigură însă că nu există motive de îngrijorare şi că astfel de supervizări au loc permanent. „O bancă intră, iar altă iese de sub această monitorizare", a menţionat Dorin Drăguţanu.

„NU TREBUIE SĂ BATEM CLOPOTELE"


Pe de altă parte, Natan Garştea, director general al agenţiei de rating „Estimator-VM", spune că, dacă băncile „sunt sub supraveghere, înseamnă că unii indicatori financiari au valori sub cele optimale". Totodată, expertul consideră că nu este cazul „să batem clopotele".


Printre instituţiile financiare cu probleme este şi Banca de Economii, singura unde statul deţine capital majoritar. Aceasta are de rambursat Băncii Naţionale un credit de circa 590 de milioane de lei, folosit în 2009 pentru a returna banii deponenţilor falimentatei Investprivatbank, la cererea Guvernului.

De soarta BEM este preocupat şi Comitetul Naţional de Stabilitate Financiară, condus de premierul Vlad Filat. „Comitetul încearcă la ora actuală să găsească o soluţie juridică şi tehnică pentru ca Banca de Economii să depăşească problemele", a precizat Dorin Drăguţanu, şeful BNM. Rezolvarea problemelor BEM este şi un angajament al Chişinăului asumat prin acordul cu Fondul Monetar Internaţional. Cât despre Universalbank, unde acţionar majoritar este omul de afaceri rus Gherman Gorbunţov, aceasta a terminat anul trecut cu pierderi de 27,2 milioane de lei. În ultimii ani, clasamentele elaborate de agenţiile locale de rating, plasează Universalbank pe ultimele poziţii. ;

Credite-balast de 3,4 miliarde de lei
Creditele nerambursate la timp continuă să fie una dintre problemele mari ale sistemului bancar. Astfel, dacă în anul 2008, cota creditelor neperformante era de circa 6% din întreg portofoliul, în 2009 aceasta a ajuns la 17% şi constituia circa 3,7 miliarde de lei. În anul 2010, ponderea creditelor neperformante a scăzut la 13,3%, dar rămâne în continuare mare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite