Se îngroaşă gluma: Euro poate ajunge la paritate cu dolarul!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moneda europeană a atins astăzi valoarea minimă din acest an şi a coborât şi sub nivelul de 1,24 dolari pe pieţele internaţionale. Mai mul! Analiştii susţin că există şanse mari ca euro să ajungă la aceeași valoare cu dolarul în cazul în care Grecia va părăsi zona euro, iar problemele celorlalte state din grupul PIIGS vor continua să se agraveze.

Temerile privind sectorul bancar din Spania şi catastrofa ce ar fi generată de eventuala ieşire dezordonată a Greciei din zona euro au afectat puternic moneda europeană, care se depreciază rapid în raport cu dolarul american.
La finalul sesiunii valutare de miercuri, euro consemna o pierdere semnificativă, de 0,94%, până la 1,2369 dolari, cel mai jos nivel fiind la 1,2362 dolari.

Pe acest fond, monedele emergente din Europa au înregistrat căderi substanţiale în raport cu euro, leul moldovenesc rezistând încă destul de bine.

Până unde se poate aprecia leul

Astfel cotaţia dolarului pe piaţa Republicii Moldova continuă să crească şi a trecut de nivelul de 12,0 lei, dar sunt şanse mari ca să ajungă şi să treacă de nivelul de rezistenţă situat la 12,30 lei, susţine Sveatoslav Mihalache, expert financiar la Financial Brains. Motivul aprecierii dolarului pe piaţa moldovenească este scăderea cotaţiilor monedei europene.

În schimb rubla rusească s-a depreciat faţă de dolar la nivelul anului 2009 şi a trecut de nivelul de 33 de ruble. Aceasta în timp ce o lună în urmă cotaţia rublei se situa în jurul a 29 de ruble pentru un dolar.

Şi alte valute din regiune au avut de suferit. De exemplu leul românesc a pierdut mai mult de cinci procente din cotaţia sa.

Sveatoslav Mihalache, expert financiar la Financial Brains consideră că euro se poate îndreapta spre cotaţia de 1,19 dolari, dar există şi riscul unei scăderi şi mai accentuate, ca urmare panicii ce ar putea să cuprindă pieţele.

La nivel internaţional mai mulţi specialişti spun că este posibilă să se ajungă la paritatea euro-dolar, în cazul ieşirii Greciei din uniunea monetară.

PROGNOZA VALUTARĂ Până unde se poate deprecia euro din cauza Greciei

Atenție! „Cod portocaliu" de furtună pe piața monetară internaţională

Prognoza valutară Risc major de depreciere a euro

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite