Se apropie un nou război al gazelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile ucrainene sunt decise să meargă până la capăt şi să obţină o renegociere a contractelor de import a gazelor semnate cu Rusia, pe care le consideră „umilitoare". isensiunile dintre Moscova şi Kiev ar putea finaliza cu un nou război al gazelor, care ar putea afecta şi Republica Moldova.

Tensiunile dintre Ucraina şi Rusia cresc odată cu intenţia Kievului de a renegocia contractul cu Gazprom şi de a elimina condiţiile „umilitoare", impuse de Moscova.
Viktor Ianukovici a declarat în cadrul Summitul CSI de la Duşanbe, că Ucraina a fost „iniţial strânsă la perete, iar acum se încearcă să ne fie impuse condiţii care umilesc ţara, lucru pe care eu nu pot să-l admit".

Kievul vrea preţuri mai mici la gaz

Vineri, premierul ucrainean Mikola Azarov a spus că actualele contracte de livrare de gaz încheiate în anul 2009 între Moscova şi Kiev contravin legilor ucrainene şi trebuie revizuite.
Rusia nu vrea însă să audă de revizuirea contractelor de livrare a gazului şi ia în considerare chemarea în faţa justiţiei a Ucrainei pentru apărarea interesele privind contractele de gaz semnate cu Kievul.
„Rusia este pregătită să îşi apere interesele privind acordul în orice tribunal şi va acţiona strict în concordanţă cu acest document", a declarat, sâmbătă, purtătoarea de cuvânt a preşedintelui rus, Natalia Timakova, adăugând că acordul nu poate fi revizuit unilateral.

Un eventual război al gazelor poate afecta şi Republica Moldova

Ucraina a refuzat şi solicitarea Rusiei de a ceda jumătate din compania de stat Naftogaz (adiminstrează reţeaua de transport gaze şi depozitele subterane) către gigantul rus Gazprom în schimbul furnizării de gaz la preţuri mai mici. „Nu se va întâmpla", a declarat Viktor Ianukovici.
Dacă nu preia Naftogaz, Gazprom are o singură alternativă, care de fapt nu îi prea surânde gigantului rus: să construiască South Stream, cea mai scumpă conductă din istorie - peste 20 de miliarde de euro, care va transporta gaze în Europa ocolind Ucraina. Gazprom a amânat până în toamnă decizia finală de construcţie a gazoductului, semn că soarta proiectului depinde de negocierile cu Ucraina.

Un eventual război al gazelor poate afecta şi Republica Moldova. Or, 99% din gazul consumat este importat din Rusia, iar o sistare a livrărilor către Ucraina, ne-ar putea lăsa fără gaze în prag de iarnă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite