Scumpiri în lanţ după carburanţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călătoria cu transportul se va scumpi
Călătoria cu transportul se va scumpi

Revoltaţi de majorarea preţurilor la benzină şi motorină, transportatorii cer tarife mai mari pentru călătoriile pe rutele interne.Scumpirea va afecta şi pe agricultori care vor trebui să cheltuiască suplimentar câteva zeci de milioane de lei pentru efectuarea lucrărilor de primăvară.

Majoritatea benzinăriilor au afişat în weekend preţuri noi la carburanţi, cu 3,4-3,7% mai mari. Astfel, costul unui litru de benzină A95 (cel mai popular tip) a urcat de la 17,25 până la 17,85 lei, iar cel de motorină - de la 16,35 până la 16,95 lei. Acestea sunt cele mai mari preţuri la carburanţi înregistrate vreodată în Republica Moldova.

Petroliştii susțin că în următoarele zile ne putem aştepta şi la o scumpire a gazului lichefiat, cu 4-5%. Victor Ghiţu, director executiv al Uniunii Importcompetrol, spune că benzinarii n-au avut de ales, în condiţiile în care în luna martie preţul de import al carburanţilor a crescut cu peste 100 de dolari pentru o tonă. „Multe companii mici ieșeau doar în pierdere de la vânzarea benzinei şi motorinei", ne-a explicat șeful uniunii importatorilor.

Tarife neschimbate din 2009

Noile preţuri i-au scandalizat pe transportatori. „Aceste scumpiri nu sunt justificate. Câteva companii au monopolizat piaţa produselor petroliere şi dictează regulile de joc", afirmă Boris Rojnevschi, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Transportatorilor şi Drumarilor din Republica Moldova. El crede că autorităţile ar trebui să ia măsuri împotriva proprietarilor de benzinării şi să reglementeze mai strict piaţa.

Rojnevschi avertizează că transportatorii vor fi nevoiţi să ceară majorarea tarifelor pentru pasageri. „Costul unui bilet n-a mai fost modificat din anul 2009 şi nu văd cum firmele de transport persoane ar mai putea rezista", precizează reprezentantul sindicatelor.

PROTEST Şoferii de microbuze anunţă că intră în grevă, până nu va fi majorată taxa de călătorie

Costuri mai mari pentru ţărani

Un alt sector ce va fi afectat de scumpirea benzinei şi motorinei este agricultura. Economistul Viorel Chivriga a estimat că în urma majorărilor de preţ la motorină din martie şi din aprilie din acest an, agricultorii vor fi nevoiţi să cheltuie suplimentar circa 30 milioane de lei pentru efectuarea lucrărilor agricole.
Scumpirea carburanţilor va afecta şi alte sectoare ale economiei, deşi nu atât de mult. Astfel, ne putem pomeni cu prețuri mai mari la anumite produse alimentare, cum ar fi lactatele.

Trei companii domină piaţa

Anul trecut, cei mai mari operatori la importul de benzină au fost Lukoil-Moldova, cu o cotă de 33,5% pe piață, Petrom-Moldova cu 27,4% şi Tirex Petrol cu 13,7%. Şi la motorină cel mai mare importator este Lukoil-Moldova, cu o cotă de 33,5%. Compania rusă este urmată de Tirex Petrol cu 20,3%, Bemol Trading (7,9%), Rompetrol Moldova (7,8%) şi Petrom-Moldova (6,8%).

Benzina şi motorina s-au scumpit! Urmează gazul lichefiat

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite