Scandal la Guvern! Mai mulţi miniştri se opun intenţiilor de reducere a cheltuielilor bugetare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul de modificare a Legii bugetului de stat pentru anul 2012, care prevedea reduceri semnificative a alocaţiilor pentru diverse capitole de cheltuieli a provocat nemulţumire în rândul unor membri ai Executivului. Cel mai tare s-a opus Boris Focşa, ministrul Culturii.

Veniturile şi cheltuielile bugetului de stat vor fi reduse considerabil, faţă de ceea ce a fost planificat.
Guvernul a aprobat astăzi proiectul de rectificare a Bugetului de Stat, prezentat de Veaceslav Negruţa, Ministerul Finanţelor.

Astfel veniturile se vor reduce cu 334 de milioane de lei, ceea ce înseamnă cu 1,5% mai puţin decât a fost prevăzut. Cheltuielile bugetare vor scădea cu 425 de milioane de lei, sau cu circa două procente. În consecinţă, şi deficitul bugetar se va reduce cu 91 de milioane de lei, până la 906 milioane de lei.

Necesitatea rectificării Bugetului de Stat a fost motivată prin încetinirea creşterii economice şi acumularea a mai puţine venituri bugetare. Conform unor estimări Executivul se aşteaptă că veniturile dn acest an vor fi mai mici cu aproape 900 de milioane de lei, decât se planificase.

Câţiva membri ai Guvernului s-a arătat nemulţumiţi de acest proiect. Vitalie Marinuţă, ministrul Apărării a declarat că din bugetul şi aşa sărac al armatei se taie patru milioane de lei. "La momentul aprobării legii bugetului ni s-a promis că pe parcursul anului ne vor fi alocate suplimentar bani. Noi acum avem nevoie de peste cinci milioane de lei suplimentar, pentru asigurarea cu hrană a soldaţilor", a declarat ministrul.

Boris Focşa, ministrul Culturii a menţionat faptul că în urma reducerii alocaţiilor nu se va putea reuşi repraţia acoperişului Palatului Naţional, pentru care era prevăzută alopcarea a două milioane de lei. "Un alt proiect ce ar putea fi abandonat este dotarea bibliotecilor din republică cu carte. Pentru aceasta erau prevăzute 9,96 milioane de lei, iar acum acesşti bani ni se iau", s-a arătat revoltat ministrul.

Veaceslav Negruţa, ministrul Finanţelor a precizat că instituţia pe care o reprezintă este constrânsă să taie din cheltuielile palnificate, deoarece scad veniturile. În schimb Vlad Filat a a promis că la toamnă situaţia s-ar putea schimba spre bine şi să se găsească bani pentru aceste capitole, de cheltuieli.

Premierul Filat anunţă noi măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite