Sărăcia, sperietoare pentru investitori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu internaţional plasează Moldova pe locul 72 în topul celor mai atractive 80 de economii din lume. Punctele tari ale ţării noastre sunt recuperarea rapidă a economiei şi sectorul financiar stabil, iar cele slabe sunt sărăcia şi guvernarea proastă.

Republica Moldova se află în lista ţărilor care au coborât în clasamentul celor mai atractive pieţe pentru investiţiile de capital privat, alături de Irlanda, Turcia, Ţările Baltice, Slovacia şi România, relevă studiul „The Global Venture Capital and Private Equity Country Attractiveness Index", realizat de Compania de consultanţă Ernst&Young.

Scăderea înregistrată de ţara noastră, comparativ cu clasamentul precedent realizat în 2007, este de doar o poziţie, de pe locul 71 pe locul 72, comparativ cu 14 poziţii pierdute de Slovacia, 13 poziţii de România sau 11 poziţii pierdute de Letonia şi Lituania.

TENSIUNIILE CU RUSIA, UN PERICOL
Cea mai atractivă economie este cea a SUA, iar cele mai mari creşteri în clasament au fost înregistrate de ţări precum Tunisia şi Bahrain (fiecare câte opt locuri), Vietnam (nouă poziţii), Arabia Saudită şi Indonezia (câte 11 locuri) şi Brazilia (14 poziţii). Autorii studiului fac şi o analiză SWOT a imaginii Republica Moldova în ochii investitorilor străini.

Ei constată că ţara noastră oferă o serie de oportunităţi investitorilor, graţie asistenţei Băncii Mondiale, a preferinţelor comerciale autonome extinse din 2008, simplificării reglementărilor pentru investiţiile străine directe şi cotei 0% la impozitul pe profitul companiilor.

Printre ameninţările majore pentru investitori sunt enumerate tensiunile politice în relaţia cu Rusia privind statutul trupelor ruseşti ce staţionează în regiunea separatistă Transnistria, dar şi dependenţa excesivă de resursele energetice din Rusia.

Alex Oprunenco, director programe internaţionale la Centrul „Expert-Grup", susţine că studiul reflectă pe deplin situaţia reală din Republica Moldova şi anume că reformele se fac mai mult pe hârtie. Pe de altă parte, expertul consideră că în cazul Republicii Moldova mult mai importante sunt investiţiile străine directe decât cele „private equity" şi „venture capital".

Spre deosebire de soluţiile tradiţionale de finanţare, fondurile de „private equity" nu sprijină doar cu capital o companie, ci se implică în conducerea acesteia timp de trei-cinci ani în scopul creşterii afacerilor, primind în schimb parte din capitalul social.

Puncte tari
revenirea producţiei industriale şi a comerţului la nivelul de până la criză;
asistenţa financiară din partea FMI şi UE pentru dezvoltare şi pentru finanţarea deficitului extern;
sector financiar relativ stabil;
băncile dispun de lichidităţi.


Puncte slabe

cea mai săracă ţară a Europei;
sector privat subdezvoltat;
caracterul netransparent al structurii de proprietate a băncilor;
proasta guvernare şi nivelul ridicat de percepţie al corupţiei în sectorul public şi poliţie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite