SCANDAL Şeful celei mai mari companii energetice din Ucraina dat în urmărire în Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centrală nucleară din Ucraina
Centrală nucleară din Ucraina

Iuri Nedaşkovski, preşedintele Energoatom este acuzat că nu ar fi executat o decizie a unei instanţe moldoveneşti

Preşedintele companiei energetice de stat Energoatom din Ucraina, Iuri Nedaşkovski este dat în urmărire generală de către autorităţile din Republica Moldova.
„Am fost informat că pe numele meu în Republica Moldova a fost iniţiată o cauză penală pentru neexecutarea unei decizii judecătoreşti. Mai mult, am fost dat în urmărire, iar pe numele meu a fost emis şi un ordin de arest, pe motiv că mă ascund de poliţia moldovenească", a declarat Iuri Nedaşkovski într-un interviu pentru săptămânalul ucrainean Zerkalo Nedeli (Oglinda săptămânii).
„Dosarul este fabricat în totalitate şi a fost iniţiat pentru a se face presiuni asupra mea, în calitate de preşedinte al companiei „Energoatom", precizează oficialul.

Potrivit lui Nedaşkovski, o grupare criminală internaţională încearcă astfel să obţină executarea unor decizii ale instanţelor moldoveneşti obţinute în baza unor documente falsificate şi prin care în favoarea unui grup de companii ofshore în frunte cu Remington Worldwide LTD şi mai multe firme moldoveneşti, Energoatom, ar urma să plătească sute de milioane de hrivne.

Zerkalo Nedeli publică o listă a acestor firme şi susţine că în spatele acestora ar sta omul de afaceri moldovean Veaceslav Platon, fost deputat în parlamentul de la Chişinău.

De notat că Remington Worldwide LTD, firmă ce figurează în mai multe scandaluri privind preluarea frauduloasă a unor active în Republica Moldova, Ucraina şi Rusia, a încercat să obţină 34 milioane de dolari de la compania Energoatom, ca plată pentru nişte datorii fictive.
Compania Energoatom administrează toate centralele nucleare din Ucraina, care asigură circa 50% din producţia de energie electrică a acestei ţări.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite