Ruşii vor să-şi facă depozite de gaze în Transnistria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gigantul rus al gazelor Gazprom a propus Moldovei construcţia unor rezervuare subterane de gaz lângă Tiraspol.


Un grup de specialişti de la Institutul de cercetări în domeniul gazelor Gazprom VNIIGAZ LLC au prezentat recent autorităţilor moldoveneşti câteva proiecte cu privire la construcţia unor depozite subterane de gaz, elaborate de ei, cu respectarea rigorilor contemporane privind construcţia obiectelor de acest gen, a anunţat Igor Nicoară, secretarul ştiinţific al Institutului de Geologie şi Seismologie din Republica Moldova.

Totodată, în urma unei analize a situaţiei din Republica Moldova, specialiştii de la Gazprom VNIIGAZ LLC au constatat că pentru ţara noastră cel mai rentabil ar fi „organizarea depozitelor subterane de gaz cu volum activ de circa 228 milioane de metri cubi pentru asigurarea decalajului sezonier în consum şi asigurarea securităţii în caz de livrări avariate şi situaţii de conflict cu furnizorul". Experţii ruşi au precizat că pentru asigurarea funcţionalităţii şi rentabilităţii, construcţia unei astfel de instalaţii ar trebui să fie efectuată în apropierea nodului de transportare a gazelor din Tiraspol, în regiunea transnistreană.

ÎN STADIU DE PROIECT

Vasile Alcaz, directorul Institutului de Geologie şi Seismologie, spune însă că cercetătorii din Moldova şi cu cei de la Gazprom VNIIGAZ LLC analizează mai multe soluţii de amplasare a viitorului depozit de gaze. „S-a analizat şi propunerea venită de la specialiştii din Rusia, dar aceasta nu poate fi realizată dacă nu sunt structuri geologice unde poate fi amplasat depozitul. Deocamdată efectuăm cercetări pe teren, ca să putem depista cea mai bună locaţie pentru un eventual depozit de gaze", a relatat Vasile Alcaz.

Iacob Cazacu, vicepreşedinte al Moldovagaz, a precizat pentru „Adevărul" că proiectul va fi finanţat de companie. Oficialul de la Moldovagaz a ţinut însă să menţioneze că e puţin probabil ca depozitul să fie amplasat în apropiere de Tiraspol, iar cea mai probabilă locaţie ar fi în sudul Republicii Moldova, lângă localitatea Victorovca, unde sunt structuri geologice de unde se extrag gaze.

Anterior reprezentanţi ai Ministerului Economiei au susţinut că un studiu de pre-fezabilitate realizat de experţii de la compania Berkeley Associated a stabilit „absenţa rentabilităţii construcţiei de astfel de depozite pe teritoriul ţării".

Depozit de gaz,
un lux pentru Moldova

Experţii britanici de la Berkeley Associated efectuat în 2009 un studiu privind raţionalitatea construcţiei unui depozit de gaze şi au constatat că stocarea gazelor în sondele de la Victorovca, în sudul Moldovei, ar necesita circa 769,2 milioane de euro, iar pentru recuperarea investiţiilor va fi nevoie de majorarea cu circa 20% a tarifelor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite