Ruşii vor da în arendă străinilor sute de mii de hectare din Orientul Îndepărtat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca urmare a faptului că nu are cine lucra, mai mult de 50% din terenurile arabile din Orientul Îndepartat al Rusiei stau nelucrate, iar încălzirea globală va face zona foarte atractivă pentru lucrări agricole.

Rusia este gata să analizeze împreună cu partenerii din APEC (Organizaţia de cooperare economică din regiunea Asia-Pacific) darea în arendă a unor terenuri agricole din Orientul Îndepărtat, anunţă portalul gazeta.ru, citând surse din cadrul Ministerului rus al dezvoltării economice.

Avem 20 de proiecte în acest sens, care prevăd investitii de zeci de miliarde de dolari, în acest domeniu a precizat Andrei Slepnev, viceministrul rus al Dezvoltării economice. Este vorba de suprafeţe de 150.000-200.000 de hectare. În special de regiunea Amursk, ţinuturile Primorie şi Habarovsk, unde sunt condiţii bune pentru a cultiva soia, orez şi alte tipuri de cereale. „Avem terenuri libere, care astăzi stau neutilizate, pentru că nu are cine să le lucreze. Aceste resurse sunt comparabile ca valoare cu zăcămintele de hidrocarburi. Ar fi păcat să nu le utilizăm şi să obţinem profit", a precizat Slepnev.

Dacă Vietnam, Thailanda şi Japonia s-au arătat interesate, Singapore, a început deja tatonările pentru a realiza proicte. Experţii susţin că pentru realizarea acestora e nevoie de forţă de muncă, care este lipsă în regiune. „În calitate de forţa de muncă locală avem doar persoane marginale, cu grad înalt de alcoolizare şi fără deprinderi de muncă. Iar comparativ cu chinezii, este şi foarte scumpă", susţine Natalia Zubarevici, director de programe regionale la Institutul independent de politici sociale. Totodată, în regiune lipseşte infrastructura necesară.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite