Rusia creează o rezervă strategică de petrol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se prevede ca rezervoare subterane vor fi umplute cu zeci de milioane de tone de petrol, ceea ce va reprezenta rezerva strategică în cazul unor accidente tehnologice, a unor crize serioase pe piaţa mondială şi pentru influenţarea preţurilor de pe piaţa internă.

După exemplul altor ţări, Rusia este pregătită să creeze o rezervă de petrol destul de impunătoare: 15 milioane tone. Tocmai această cifră este conţinută într-un proiect elaborat de experţii ruşi. Acum, Rusia exportă anual peste 650 de milioane de tone de petrol, iar aceasta înseamnă că volumul rezervei va fi echivalent cu circa 20 de zile de export, ceea ce corespunde standardelor mondiale pentru ţările producătoare.

Rezerva strategică de petrol a Rusiei va fi păstrată în rezervoare subterane, care nu sunt construite special, pentru că costă foarte scump, ci în goluri naturale, de exemplu în galeriile de unde a fost extrasă sarea. Acest lucru va necesita alocări substanţiale pentru utilaje şi infrastructură. Achiziţionarea unui asemenea volum de petrol, chiar şi pe piaţa internă va necesita peste patru miliarde de dolari.

Potrivit experţilor, în cazul folosirii chibzuite a acestor rezerve, cheltuielile pot fi recuperate pe seama fluctuaţiilor preţurilor. Petrolul trebuie să fie vândut pe pieţele în creştere şi cumpărat pe pieţele în scădere. Mai mult, în cazul apariţiei unui deficit, preţurile pe piaţa internă pot fi modificate.

Însă folosirea rezervei de petrol nu se limitează numai la aceasta, explică Serghei Kondratiev, unul din autorii documentului, expert la Institutul energiei şi finanţelor, citat de Vocea Rusiei.

„Resursele din rezervă trebuie să fie vândute pe piaţă nu numai în cazul unui deficit de petrol, ci şi dacă partenerii noştri ne vor ruga să sporim livrările de petrol, deoarece alte ţări s-au pomenit într-o situaţie complicată şi nu pot livra volumele necesare de petrol. Atunci, această rezervă este deschisă şi petrolul este livrat la preţul de pe piaţă".
Proiectul creării în Rusia a unei rezerve de petrol trebuie să fie supus expertizei în toate departamentele interesate şi apoi trebuie să fie aprobat de guvern. Experţii spun că aprobarea acestuia este doar o problemă de timp.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite