România ar putea asigura 30% din necesarul de energie electrică a Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Furnizările de curent electric nu pot începe imediat din cauza faptului că sistemele energetice ale celor două ţări funcţionează în regimuri diferite. Astfel România face parte din sistemul energetic al UE, în timp ce cel al Republicii Moldova funcţionează în regim sincron cu al Ucrainei.

Stoparea livrărilor de curent electric de către furnizorul ucrainean DTEK Power Trade şi Centrala de la Cuciurgan a pus într-o situaţie extrem de dificilă Republica Moldova. În prezent ţara este asigurată în proporţie de 30% cu energie electrică de producţie locală, iar restul este preluat nesancţionat din Ucraina. Ţara vecină ar putea cere plata unor penalităţi imense pentru că Republica Moldova ia curent fără acordul Kievului.

ŞANTAJ ENERGETIC Ruşii şi ucrainenii au lăsat Republica Moldova fără curent electric

O soluţie de alternativă pentru asigurarea Republicii Moldova este importul din România. Vicepremierul Valeriu Lazăr a declarat în cadrul unei emisiuni la Prime TV că Republica Moldova are posibilitatea ca în 9-10 zile să racordeze, din punct de vedere tehnic, trei linii de înaltă tensiune de 110 kV la sistemul energetic al României, care este diferit de cel al Republicii Moldova. "Prin cele trei linii ar putea fi asigurat circa 30 la sută din necesarul energetic al republicii", a precizat Valeriu Lazăr.

Oficialul a spus că a discutat cu oficialii români care au spus că România este gata să ajute Chişinăul, dar în privinţa preţului acesta este negociabil şi respectiv va trebui să fie cumpărat de pe piaţă.

La fel ţara noastră poate importa energie electrică şi folosind linia electrică de 400 kV Cuciurgan-Vulcăneşti-Isaccea.

În acelaşi timp, specialiştii spun că în acest caz unele raioane ale republicii ar urma să fie scoase din sistemul energetic al republicii, iar acest fapt implică multe riscuri.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite