Republica Moldova intenţionează să participe la construcţia terminalului de gaz lichefiat din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Terminal LNG
Terminal LNG

Premierul Vlad Filat a anunţat că ţara noastră ar putea fi partener al proiectului, sau ar putea cumpăra gaze naturale importate prin intermediul acestui terminal.

Republica Moldova intenţionează să înceapă negocierile cu Ucraina pentru a participa la realizarea terminalului de gaz natural lichefiat (LNG), care urmează a fi construit în regiunea Mării Negre, a declarat premierul Vlad Filat, într-un interviu pentru ziarul Kommersant-Ucraina.

„Noi am putea fi parteneri şi să investim într-un proiect mixt moldo-ucrainean. Sau să semnăm un contract de cumpărare a gazelor. Există mai multe posibilităţi. Important este să ne înţelegem că proiectul este viabil şi să începem munca", a declarat Vlad Filat.
Ucraina intenţionează să îşi lanseze, în anul 2015, primul terminal de gaz lichefiat în regiunea Marii Negre, cu o capacitate de cinci miliarde de metri cubi, întro tentativă de a-şi reduce dependenţa de importurile din Rusia.
Ucraina nu exclude o creştere a capacităţii terminalului în caz de eşec al negocierilor cu Rusia pentru a reduce preţurile de gaz.

Terminalul ar putea fi amplasat în apropiere de Odessa

Se examinează cinci locaţii pentru construcţia terminalului, trei din care sunt în apropierea oraşului Odessa, la mai puţin de 70 kilometri de Republica Moldova, iar alte două în regiunea Nikoleav.
Costul final al terminalului va fi cunoscut doar după un studiu de fezabilitate. Cu toate acestea, conform estimărilor preliminare, construcţia terminalului va costa 0,75-1,0 miliarde de dolari, amenajarea infrastructurii 170-360 milioane de dolari şi conectarea la reţeaua de transport a gazelor între 100 şi 460 milioane de dolari, în dependenţă de amplasarea terminalului.
Studiul de fezabilitate va fi realizat de compania Socoin din Spania.

Şi România are în plan un astfel de terminal în Constanţa, în cadrul proiectului AGRI. Gazele vor proveni din Azerbaidjan şi vor fi transportate pe mare, pe vase special, din portul georgian Kulevi.
Totodată şi Bulgaria examinează posibilitatea realizării unui astfel de proiect.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite