Republica Moldova a suspendat exporturile de zahăr

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producătorii de zahăr au decis să sisteze exporturile pentru a preveni o criză pe piaţă şi a stopa creşterea în continuare a preţurilor la acest produs.

Decizia a fost adoptată în cadrul unei şedinţe a conducerii întreprinderilor producătoare de zahăr cu Vasile Bumacov, ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare.
Ministrul a declarat că nu doreşte ca statul să intervină cu măsuri administrative, iar decizia de sista exporturile au luat-o companiile ce produc şi exportă zahăr.
Gheorghe Magdil, directorul companiei Magt-Vest susţine că deşi pe piaţă există suficeint zahăr pentru a acoperi consumul, s-a decis că e mai bine ca să fie oprit exportul pentru a nu crea panică şi a preveni o criză.
Şi Alexandr Koss, manager la Sudzucker Moldova, cel mai important producător de zahăr din ţară, a confirmat că pe piaţă sunt suficiente stocuri de zahăr pentru a acoperi cererea de consum până la recolta nouă. Totodată acesta s-a arătat încrezut că după ce s-a adoptat decizia preţurile la zahăr vor coborî.

În ultimele luni pe piaţa zahărului are loc un veritabil război între cele două companii care deţin circa 100% din piaţa zahărului din Republica Moldova, care s-au acuzat reciproc de crearea unui deficit şi majorarea artificială a preţurilor, ba chiar au cerut şi intervenţia Agenţiei Antimonopol.

Din luna noiembrie 2010, preţul pentru un kilogram de zahăr s-a majorat cu 41% de la 11 lei la circa 15,5 lei. În anul 2010, producţia de zahăr a constituit circa 120 mii tone, iar necesitatea de consum constituie 65 mii de tone. Până acum s-au exportat circa 30 mii tone.

Citiţi şi:

Război pe piaţa zahărului din Republica Moldova

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite