Republica Moldova: în provincie căldură este mai scumpă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Furnizorii de agent termic susţin că majorările operate le vor permite doar acoperirea cheltuielilor.Reţelele termice din republică riscă să dea faliment din cauza datoriilor de sute de milioane de lei faţă de „Moldovagaz"

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a adoptat miercuri decizia de a majora tarifele pentru căldură în 10 oraşe din republică. Drept urmare, cea mai semnificativă creştere de tarif, cu 68 la sută. a avut loc pentru consumatorii din Cimişlia, preţul unei gigacalorii ajungând aici la 1.432 de lei. Chiar şi în astfel de condiţii, reţelele de termoficare din acest raion sunt la limita rentabilităţii. Această întreprindere încălzeşte doar cinci apartamente şi şapte instituţii de stat. „De serviciile noastre se folosesc doar câţiva pensionari şi invalizi. Aceştia vor plăti şi în continuare 852 de lei pentru o gigalorie. S-au operat majorări doar pentru agenţii economici", a precizat pentru „Adevărul" Leonid Matei, directorul Reţelelor termice din Cimişlia.

Consumatorii din Călăraşi vor trebui să plătească 1.505 de lei pentru o gigacalorie. Până în anul 2000 întreprindere din această localitate a avut 1.800 de beneficiari, acum însă numărul acestora a scăzut până la 242. „Unii călărăşeni au plecat peste hotare, alţii şi-au instalat încălzire autonomă. Din cauza numărului redus de consumatori, pierderile din reţea au ajuns la 30%", a spus Visarion Gori, şeful Reţelelor termice din Călăraşi.
La Ungheni, comparativ cu anul 2000, numărul consumatorilor a scăzut cu 75%.

Oraşele cu cele mai mari tarife

Cel mai scump vor plăti pentru agentul termic consumatorii din Călăraşi, 1.505 lei pentru o gigacalorie. Consumatorii din Ştefan Vodă vor achita 1.466 de lei, cei din Cimişlia - 1.432, iar la Orhei 1.161 de lei. Pentru Ungheni a fost stabilit preţul de 1.126 de lei, iar pentru Comrat cu trei lei mai puţin. Oamenii din Anenii Noi vor plăti 1.053 de lei pentru o gigacalorie. Majoritatea consumatorilor din oraşul Bălţi vor achita un tarif de 988 lei, iar chişinăuienii beneficiază de cel mai mic preţ din ţară, 898 de lei pentru o gigacalorie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite