Republica Moldova: Guvernatorul Băncii Naţionale, Dorin Drăguţanu, estimează seceta drept factor de risc pentru evoluţia preţurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Naţională a Moldovei (BNM) prognozează o inflaţie de 7,9% în anul curent şi de 4,5% în anul 2012.

Dorin Drăguţanu, guvernatorul BNM a declarat la lansarea „Raportului BNM asupra inflaţiei" că prognozele anterioare arătau o creştere a preţurilor de 7,3% în anul 2011. Chiar şi rectificată, „această prognoză include anumite riscuri pe care noi le știm, dar care sunt greu de prezis dacă vor avea loc au nu. Este vorba de evoluţia economică a principalilor parteneri externi ai ţării, de cea a preţurilor la resursele energetice și la produsele alimentare pe piața internaţională, dar și de condiţiile climaterice din ţară şi la nivel global", a explicat Dorin Drăguţanu.

Conform prognozei făcute de BNM, preţul petrolului pe piaţa mondială va fi în anul 2011 de 98,8 dolari pe baril, sau cu circa 27% mai mult ca în anul 2010.
Un alt fenomen prognozat de BNM şi care poate influenţa direct evoluţia preţurilor, dar şi creşterea economiei Republicii Moldova este seceta.
„Pentru anul 2011, un risc sporit reprezintă seceta care poate avea loc în vara anului curent", anunţă BNM în raportul său.

Potrivit BNM „gradul înalt de probabilitate reiese din caracterul ciclic al fenomenului în cauză, cel puţin pe teritoriul Republicii Moldova, iar ultima secetă a fost cu patru ani în urma, în vara anului 2007. În cazul realizării riscului respectiv, se anticipează o contracţie a creşterii economice, pe de o parte, şi o majorare a inflaţiei, pe de altă parte, în special ca rezultat al creşterii preţurilor la produsele alimentare", estimează specialiştii Băncii Naţionale.

SECETA, PUŢIN PROBABILĂ

Valeriu Vozian, directorul Institutului de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecţia", s-a arătat surprins de faptul că guvernatorul BNM prognozează o eventuală secetă în Republica Moldova.

„Este riscant să faci o asemenea prognoză. Mai ales că la ora actuală toate datele infirmă o posibilă secetă în anul curent". Potrivit savantului la ora actuală umiditatea din sol este suficientă pentru ca să se spună că în prima jumătate a anului 2011, fenomen natural precum seceta este practic exclus pe teritoriul Republicii Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite